'Niets mis met Lowlandsconcept'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
BIDDINGHUIZEN - "Met het concept van Lowlands is helemaal niets mis. Dat werkt nog steeds heel goed", stelt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg op de laatste dag van de 23e editie van het muziekfestijn in de Flevopolder. "Maar mensen moeten zich wel realiseren dat Lowlands geen Pinkpop of Rock Werchter is."

Voor het eerst in lange tijd raakten dit jaar de beschikbare 55.000 kaartjes niet uitverkocht. Een maand voor aanvang maakte de organisatie bekend dat 72 procent van de tickets was verkocht, wat neerkomt op ongeveer 40.000 stuks. De dag voor Lowlands losbarstte, meldde het driedaagse festival dat ook tijdens het weekend nog kaartjes konden worden aangeschaft aan de deur en via internet. Van Eerdenburg schat dat het uiteindelijke bezoekersaantal in Biddinghuizen dit jaar uitkomt op 47.500 tot 48.000.

Kwaliteit
Voor de festivaldirecteur niets om zich zorgen over te maken en al helemaal geen reden tot het aanpassen van het concept. "Misschien kwamen mensen de afgelopen jaren met verkeerde verwachtingen naar Lowlands. We moeten ons weer herdefiniƫren naar het publiek toe. We zijn geen Pinkpop of Rock Werchter. Je komt hier niet om alleen maar de allergrootste namen te zien. Je komt hier om nieuwe muziek te ontdekken en je te laten verrassen door het uitgebreide randprogramma met bijvoorbeeld filosofie, politiek en literatuur. Geen festival in Nederland is zo breed en biedt zoveel kwaliteit als Lowlands. Dat besef raakte wellicht een beetje ondergesneeuwd in het enorme aanbod aan festivals."

Van Eerdenburg is zondag aan het einde van de middag een 'heel blij en tevreden man'. "We hebben nog even te gaan, maar ik kijk terug op een heerlijk festival met prachtig weer, een geweldige sfeer en enthousiaste mensen. So far so good. Het is altijd mooi om te zien dat de grasvelden en tenten vol staan en dat ook een act als het Concertgebouworkest de enorme Alpha-tent stampvol krijgt."

Noodweer
Aan het driedaagse programma met meer dan 250 acts verdeeld over twaalf podia komt in de nacht van zondag op maandag om 05:00 uur een einde. Dan doet dj Joost van Bellen het licht in de polder uit en moeten alle bezoekers zorgen dat ze voor maandag 12:00 uur hun boeltje hebben gepakt.

Het noodweer dat na drie stralende dagen naar verluidt zondagavond het land binnentrekt, zorgt in Biddinghuizen niet voor paniek. "We verwachten hier wel wat regen later op de avond, maar zeker geen noodweer. We werken nauw samen met een meteobureau dat de weersituatie hier heel lokaal in de gaten houdt. Vooralsnog is er geen aanleiding om extra maatregelen te treffen."

Wespen
Enkele dagen voor aanvang van de 23e editie van Lowlands ontstond er paniek op het terrein. Een ware wespenplaag dreigde roet in het eten te gooien. De organisatie schakelde een gespecialiseerd bedrijf in dat ruim tweehonderd verdelgers ophing om van de naar schatting 180.000 gewraakte wespen af te komen.

"Die operatie is geslaagd", stelt de festivaldirecteur zondag. "Het is niet zo dat er helemaal geen wesp meer te bekennen is, maar het is zeker geen plaag. En bij de EHBO hebben niet meer mensen zich gemeld met wespensteken dan anders."