N-VA: Europees toerismebeleid heeft meer coordinatie en focus nodig

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

BRUSSEL - Hoe kan Europa een toeristische topbestemming in de wereld blijven? Morgen wordtvoor het eerst een rapport goedgekeurd dat de bevoegdheden van Europa op dit vlak moet vertalen sinds het Verdrag van Lissabon, uitgerekend opde Werelddag voor Toerisme.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels was als rapporteur voor haar groep mee verantwoordelijk voor dit rapport en is tevreden dat toerisme nu ook op de Europese agenda staat:"De toerismesector is goed voor bijna 10 miljoen banen in Europa en genereert 5% van het Europese bbp en dit is zonder de aanverwante sectoren mee in rekening te brengen.

Ook in Vlaanderen vormtde sector, goed voor 5% van het aantal jobs, een belangrijke motor vooronze economie. Het is dan ook essentieel dat Europa meedenkt om de competitiviteit van de toerismesector nog te versterken, met bijzondere aandacht voor de rol van KMO's."

Brepoels is erin geslaagd een aantal beste praktijken van het Vlaams toerismebeleid prominent aan bod te laten komen in het rapport: "Kwaliteit, duurzaamheid, participatie en toegankelijkheid leveren in de toerismesector een win-winsituatie op voor alle betrokkenen. Ik ben ervan overtuigd dat deze concepten belangrijke pijlers vormen van het toekomstgericht toerismebeleid." 

Het nieuwe beleidskadervoor toerisme komt tot stand op basis van het nieuwe artikel 195 van het Verdrag van Lissabon. Daarin wordt bepaald dat Europa het toerismebeleid van de lidstaten moet aanvullen, door een klimaat te bevorderen dat gunstig is voor de sector, door samenwerking te stimuleren en goede praktijken uit te wisselen. Het Europese beleid komtzeker niet in de plaats van het Vlaamse, integendeel: harmonisatie van wetgeving wordt zelfs uitgesloten!

© Nationale Recreatiegids

Via Nieuwsbank