Nieuwe attractie geopend in Madurodam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
DEN HAAG (ANP) - In Madurodam is zondagmiddag een nieuwe attractie geopend. In het Hof van Nederland kunnen bezoekers een belangrijk moment uit de Nederlandse geschiedenis herbeleven, de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572.

De attractie is geïnspireerd op het gelijknamige museum in Dordrecht dat tijdens Koningsdag werd geopend door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Vogens directeur Joris van Dijk van Madurodam wordt de bezoeker meegenomen ,,naar een spannend moment in de vaderlandse historie, dat je meebeleeft op een eigentijdse manier die al je zintuigen prikkelt''.

Opstand
De Eerste Vrije Statenvergadering vond plaats van 19 juli tot en met 23 juli 1572 in de Statenzaal van het Augustijnenklooster van Dordrecht. Deze vergadering werd samengeroepen in opdracht van stadhouder Prins Willem van Oranje. Hier werden in het geheim de twaalf steden van Holland bij elkaar geroepen. Zo begon de opstand tegen de Spanjaarden. Madurodam heeft die Statenzaal op ware grootte nagebouwd.

'Miniatuurstad' Madurodam werd in 1952 geopend. Het park aan de rand van Scheveningen wordt jaarlijks door 650.000 à 700.000 mensen bezocht.