Scheepvaartmuseum stelt kinderdirecteur aan

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Het vernieuwde Scheepvaartmuseum heeft een nieuwe directeur. Het gaat om de 11-jarige Lisa van Dam, de eerste kinderdirecteur van de instelling. Ze mag op 1 oktober tijdens de officiƫle heropening een bos bloemen overhandigen aan koningin Beatrix. Dat maakte het museum maandag bekend.

Van Dam werd gekozen uit zeventig kinderen die zich aanmeldden tijdens de Uitmarkt Junior, de opening van het culturele seizoen voor kinderen, in Amsterdam. De aanstelling duurt het hele schooljaar. In die tijd mag de kinderdirecteur haar mening geven over wat kinderen leren, zien, eten en kunnen krijgen in het museum.

Het Scheepvaartmuseum heeft zich bij de renovatie voor een belangrijk deel gericht op kinderen. Zo is er een zeeruimte, waarin geprojecteerde kwallen zwemmen en zeewier ronddanst, speciaal voor jonge kinderen. Ook is er een kindervoorstelling over het leven op zee.

Het Scheepvaartmuseum is niet de eerste culturele instelling die een kinderdirecteur heeft. Ook het Kinderboekmuseum in Den Haag stelde eind vorig jaar een dergelijk directeur aan. Zij zorgen dat de musea genoeg leuke dingen doen voor kinderen. Ook dierentuinen hebben vaak een kinderdirecteur.