Beleef Dag van de Dijk op Ameland met dijkexpositie en fietsexcursie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

NES - Zaterdag 24 september is het de Dag van de Dijk. Op Ameland wordt deze dag georganiseerd door Wetterskip Fryslan en het Natuurcentrum Ameland.

Zo kan men in het natuurcentrum gratis de nieuwe expositie 'Kijk over dedijk' bezichtigen, een storm ervaren, een fietsexcursie langs en over de zeedijk maken en informatie krijgen over het dijkversterkingsproject van het waterschap op het eiland.

We staan er niet elke dag bij stil, maar zonder dijken zou Fryslan grotendeels onder water staan. Daarom zorgt Wetterskip Fryslan voor veilige dijken en kaden. Ook op Ameland. Hier gaat het waterschap aan de slag met de verbetering van de Waddenzeedijk. Tijdens de landelijke Dag van de Dijk, dit jaar voor de vierde keer georganiseerd, wordt iedereen bewust gemaakt van het belang van dijken en het werk van de waterschappen.

"Onderhoud aan de dijken enrekening houden met de verwachte zeespiegelstijging is belangrijk", zegt dagelijks bestuurslid Harry Boon van Wetterskip Fryslan. "Met moderne technieken spelen we in op klimaatverandering en verbeteren we de plekken waar het nodig is, zodat iedereen veilig kan wonen, werken enrecreëren."

Storm op een dijk
In het Natuurcentrum Ameland kom je als bezoeker alles te weten over de historie en rol van de dijk op het eiland en ervaar je een storm op een dijk. Iedereen kan de harde wind in het gezicht voelen. De expositie vertelt over de verschillende functies van een dijk: bescherming tegen water, plek om te recreëren en vispassage.

Een informatiezuil met touchscreen informeert bezoekers overhet werk van Wetterskip Fryslan in het algemeen en op het eiland. Tijdens de Dag van de Dijk zijn er twee fietstochten uitgestippeld over en langs de Waddenzeedijk onder leiding van een gids. Wetterskip Fryslangeeft bij het Natuurcentrum uitleg over het dijkversterkingsproject op Ameland.

© Nationale Recreatiegids