Samenstelling finale 60e Songfestival bekend

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Na de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival donderdagavond is duidelijk hoe de finale van de zestigste editie van het liedjesevenement eruit ziet. De acts uit Litouwen, Polen, Slovenië, Zweden, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland en Israël wisten in de voorronde, met zeventien deelnemers, genoeg stemmen te verzamelen voor een plek in de eindstrijd in Wenen aanstaande zaterdag.

De eerste koppen vielen dinsdagavond al in de eerste halve finale. Van de zestien acts gingen Armenië, België, Griekenland, Estland, Servië, Hongarije, Rusland, Albanië, Roemenië en Georgië met de finaletickets aan de haal. Trijntje Oosterhuis was een van de zes inzendingen die na de eerste live-show vanuit de Wiener Stadthalle meteen weer naar huis konden.

Traditiegetrouw hoeven Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en het gastland (dit jaar Oostenrijk) zich niet vooraf te bewijzen in een voorronde. Zij zijn al verzekerd van een plek in de finale. Bij wijze van hoge uitzondering mag Australië dit jaar ook deelnemen aan het Europese liedjesspektakel, om het zestigjarig jubileum een extra feestelijk tintje te geven. Australiër Guy Sebastian treedt ook voor het eerst pas aan in de eindstrijd zaterdagavond, waarin artiesten uit 27 landen strijden om de winst.