Het Spoorwegmuseum ontspoort met groot calamiteitenweekend

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min

UTRECHT - Het Spoorwegmuseum ontspoort met een spannend calamiteitenweekend op 22 en 23 oktober. Hoe zorgen de spoorwegen ervoor dat het spoor veilig blijft en wat gebeurt er bij een calamiteit op het spoor?

Wat doe je bijvoorbeeld met een ontspoorde trein en met wat voor treinen worden werkzaamheden uitgevoerd? Dankzij de medewerking van alle grote spooraannemers en de Veiligheidregio Utrecht biedt Het Spoorwegmuseum een uniek kijkje in de keuken van het spoor. Het hele weekend zijn er spannende, spectaculaire en bijzondere demonstraties met groot en klein materieel. Al dit bijzondere spoormaterieel wordt eenmalig bij elkaar gebracht en aan het publiek getoond.

Bijzondere treinen en demonstraties

Werk aan het spoor vindt meestal buiten het zicht van het publiek plaats. Het Spoorwegmuseum biedt met het calamiteitenweekend daarom een eenmalig kijkje achter de schermen van het spoor. Wat voor bijzondere treinen worden ingezet bij een calamiteit en wat doen ze nou eigenlijk precies? De calamiteitenploeg van ProRail laat zien hoe ze een ontspoorde trein hersporen.

De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht geeft brandblusdemonstraties, durfals uit het publiek mogen ook zelf blussen. Op het achterterrein wordt gedemonstreerd hoe een gecrashte auto wordt opengeknipt. Neem een kijkje in een 40 meter lange mobiele werkplaats, kinderen kunnen de lucht in met een hefbordeswagen. Het hele museum staat vol met bijzondere treinen, onder andere een videoschouwtrein, een bots- en brandtrein, wisselmeettrein, een railwegvoertuig met hydraulische kraan (Unimobiel), een railkart en een stopmachine.

Tijdens het hele weekend is er uitleg over de werking van al dit grote materieel . Het Spoorwegmuseum plaatst naast al deze moderne treinen oude historische equivalenten. Daarnaast is er aandacht voor klein mechanisch gereedschap. Een ultrasoon meetapparaat maakt een soort hartfilmpje van spoorstaven en er wordt getoond hoe een breuk van spoorstaven wordt gerepareerd.

Er zijn spectaculaire termietlasdemonstraties en er wordt uitgelegd hoe het werk aan de bovenleidingen wordt uitgevoerd. Met een demonstratietafel wordt de werking van seinen en het blokstelsel uitgelegd. En wat is een wisselslijper, een stophamer, een wisselton of een noodlasklem eigenlijk? Kinderen kunnen een veiligheidscertificaat halen door in het hele museum opdrachten uit te voeren.

Veiligheid voor alles

Het calamiteitenweekend is een onderdeel van het themajaar over Veiligheid. Het Spoorwegmuseum laat met de tentoonstelling 'Veiligheid voor alles' zien hoe door de jaren heen met veiligheid is omgegaan op het spoor. Aan de hand van zes thema's toont de tentoonstelling de ontwikkelingen op dit gebied.

Het calamiteitenweekend sluit aan bij de thema's van de tentoonstelling en laat zien hoe veiligheid op het spoor zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Daarom is tijdens het calamiteitenweekend naast al het moderne materieel ook veel historisch materieel te zien.

© Nationale Recreatiegids