Voorzitter beeldencollectie overweegt vertrek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
ROTTERDAM (Novum) - De voorzitter van de adviescommissie Sculpture International Rotterdam, Hans Andersson dreigt op te stappen. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. De beeldencollectie krijgt volgens de plannen van het gemeentebestuur per 2012 geen budget meer. Nu krijgt de organisatie 3,8 miljoen euro.

Ook wordt de instelling gereorganiseerd en ondergebracht bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. In de stad staan 47 beelden die door de Sculpture International beheerd worden, waaronder 'miljoenenwerken' van Naum Gabo en Henry Moore.

De beeldencollectie is de grootste van Nederland en volgens de organisatie 'een van de grotere van West-Europa'. Het bekendste werk is dat van Ossip Zadkine, De Verwoeste Stad, een rijksmonument op Plein 1940.

"Dat de gemeente zijn handen van ons aftrekt is waanzinnig", zegt Dees Linders, hoofd van Sculpture International Rotterdam. Deze collectie wordt door het college van burgemeester en wethouders 'niet langer als een belangrijke activiteit' gezien, concludeert Sculpture International.

De organisatie viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Of er nog een verjaardag komt is nog maar de vraag. Sculpture International, dat de beelden in Rotterdam beheert en de collectie ontwikkelt, moet nog een jaar zien te overbruggen zonder budget, totdat het aanspraak kan maken op het nieuwe cultuurplan van de gemeente.