Recreatie verdient evenveel ruimte als landbouw

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

Driebergen - In de nieuwe Ontwerp Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) en het ontwerp Algemene Maatregel van Bestuur Ruimte (AMvR Ruimte) moet er meer ruimte zijn voor recreatie en toerisme zo meldt de RECRON.

De recreatie wordt veel minder ontwikkelingsruimte gegeven dan de landbouw en dat moet veranderen. De RECRON wil dat het Rijk vastlegt in de SVIR dat ‘de toeristisch-recreatieve sector een groot sociaal-economisch belang vertegenwoordigt en ruimte verdient'.

Met het ingaan van de nieuwe SVIR gaat het landschapsbeleid decentraliseren. Dit betekent meer ruimte en verantwoordelijkheid voor provincies en gemeenten. De bestemmingsplannen worden niet meer door het Rijk getoetst en de Rijksbufferzônes, de regels voor recreatie om de stad en de robuuste verbindingszones vervallen.

De branchevereniging vraagt de overheid met een positieve instelling te kijken naar de recreatiebedrijven. De vereniging komt met het invoeren van een herstructureringsfonds als een constructieve oplossing

© Nationale Recreatiegids / Marleen Velthuis