Cruiserederij mijdt Tunesië voorlopig

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum/AP) - De Italiaanse rederij Costa Crociere heeft besloten zijn cruiseschepen voorlopig niet langs halteplaatsen in Tunesi te sturen. Het besluit is ingegeven door de aanslag woensdag op het Bardomuseum in Tunis, waarbij onder anderen achttien buitenlandse toeristen om het leven kwamen.

"De veiligheid van onze gasten en bemanning is de prioriteit van Costa Crociere en een noodzakelijke voorwaarde voor kalme en aangename vakanties", aldus het bedrijf in een verklaring. Costa zoekt naar alternatieve havens om aan te meren.

Onder de bezoekers van het Bardomuseum waren woensdag ook passagiers van Costa. Het cruiseschip Fascinosa vertrok donderdag uit de haven van Tunis en zette koers naar Palma de Mallorca. Dertien passagiers bleven achter in Tunis, aldus de reder. Drie van hen zijn gedood, acht gewond en twee worden nog vermist.

Onder de doden die in het Bardomuseum zijn gevallen zijn twee Italianen, liet het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken eerder weten. Twee ingezetenen worden nog vermist en meerdere Italianen raakten gewond.

De pianist van de Fascinosa maakte al eens eerder een fataal verlopen cruise mee. Drie jaar geleden was hij in dienst van de Costa Concordia toen dat schip, van dezelfde rederij, voor de Toscaanse kust verging. Van de opvarenden overleefden er 32 de schipbreuk niet.

''Na drie jaar besloot ik terug te keren omdat ik de schepen miste'', zei pianist Antonella Tonna voor de camera van de Italiaanse publieke omroep. Tonna was woensdag aan boord gebleven. Hij verhaalde hoe hij per sms'je werd gealarmeerd door zijn vrouw en niet veel later betraande en geschokte passagiers uit de stad terug zag keren naar hun hutten.

Ten tijde van de aanval op het Bardomuseum waren ook passagiers van cruiserederij MSC Crociere in Tunis. De MSC Splendida is donderdagochtend vroeg vertrokken naar Barcelona.