Minder Nederlanders op cruisevakantie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
(Novum) - AMSTERDAM - Vorig jaar gingen minder Nederlanders op cruisevakantie. Het aantal Nederlandse cruisereizigers daalde ten opzichte van een jaar eerder met 4,3 procent tot bijna 110.000. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Cruise Lines International Association (CLIA) Nederland.

 

De vereniging van cruiserederijen wijt de daling aan de economische situatie en een vermindering van de vaarcapaciteit in het mediterrane gebied. Toch blijven cruises in de Europese wateren met 64 procent het populairst bij de Nederlandse reiziger, gevolgd door die in het Caribische gebied met 14 procent, aldus de organisatie.

Ondanks de krimp van de Nederlandse cruisemarkt in 2014 laat de trend van de afgelopen jaren in de cruisesector een positief beeld zien, stelt de brancheorganisatie. Sinds de crisis is het aantal Nederlandse cruisereizigers bijna verdubbeld: van 67.296 in 2009 naar 109.064 in 2014.

Deze positieve trend is ook in Europa zichtbaar. In 2014 ging een record van 6,39 miljoen Europeanen op cruisevakantie. Dat is een toename van 0,5 procent ten opzichte van 2013. Deze kleine groei verklaart CLIA aan 'individuele commercile strategien' van de cruisemaatschappijen.

,,Zo was er in 2014 een daling van 11,4 procent van de capaciteit in het Mediterrane vaargebied. Maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door het aantal aangeboden cruises vanuit Duitse havens naar Noord-Europese routes en van cruisevakanties naar verre bestemmingen'', zegt directeur Marlies Grent van CLIA Nederland. Met de komst van nieuwe cruiseschepen wordt overigens weer een capaciteitsstijging van 9,3 procent verwacht voor cruises in het gebied van de Middellandse Zee dit jaar.

Dit vaargebied houdt samen met de Zwarte Zee een grote aantrekkingskracht en is goed voor 34 procent van de Nederlandse cruisemarkt. Het aantal passagiers dat naar Noord-Europa reisde groeide met 1 procent naar 30 procent. Nederlanders blijven gemiddeld 9,5 nachten aan boord tegen het Europese gemiddelde van 8,7 nachten. De toenemende reizen naar verre bestemmingen spelen hier zeker een rol in.