Expo zandsculpturen dicht door bevingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Een zandsculpturenexpositie in Zuidlaren wordt grotendeels gesloten, nu veel beelden beschadigd zijn geraakt door de aardbeving twee weken geleden bij Kropswolde. Het Sculpture Park kan de veiligheid van bezoekers niet langer garanderen, meldde directeur John Franke dinsdag.

Meer dan de helft van de zandbeelden raakte beschadigd door de beving, die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Een zeven meter hoog beeld van een gletsjer staat op instorten. Franke zegt te vrezen dat bezoekers bedolven raken onder vele kuubs zand.

De directeur kreeg van een expert op het gebied van zandsculpturen het dringende advies een gebied van vijf meter rondom het beeld af te zetten voor het publiek. "Dat betekent automatisch dat 75 procent van de expositieruimte niet meer bezocht kan worden", aldus Franke.

Volgens de directeur loopt de schade in de tonnen. Omdat Zuidlaren buiten het bevingsgebied valt, weigert de NAM de schade te vergoeden. Een woordvoerder van de NAM erkent dat zandsculpturen kwetsbaarder zijn dan gebouwen, maar ziet daarin vooralsnog geen reden een uitzondering te maken. Het Sculpture Park beraamt zich op juridische stappen tegen de NAM. Franke benadrukt dat de overige exposities in het Sculpture Park wel open blijven.