Rembrandts maken reis van VS naar Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
AMSTERDAM (Novum) - Het Rembrandthuis in Amsterdam toont vanaf volgend maand drie werken van Rembrandt uit een Amerikaanse privécollectie. Het museum stelt van 1 oktober tot en met 8 januari een selectie uit de verzameling zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen van de in Milwaukee wonende Alfred Bader tentoon.

Naast schilderijen van Rembrandt en Jan Lievens is werk te zien van leerlingen van de meester, zoals Gerbrand van den Eeckhout, Aert de Gelder, Govert Flinck en Nicolaes Maes, maar ook van voorgangers als Pieter Lastman en Jacob Pynas. Ook schilderijen van Jacob van Ruisdael, Michiel Sweerts en Jacob van Campen maken de overtocht.

Het is de eerste keer dat de belangrijkste werken uit de Bader-collectie buiten Amerika wordt getoond. Een groot deel van de werken heeft een bijbels of mythologisch onderwerp als thema. Daarnaast zijn portretten ruim vertegenwoordigd en zijn enkele landschappen te bewonderen.

De expositie is een unieke gelegenheid om Rembrandt, zijn school en bekende tijdgenoten te zien door de ogen van een verzamelaar, meldt het museum donderdag.

De in 1924 geboren Alfred Bader verliet zijn geboortestad Wenen in 1938 en arriveerde in 1940 in Canada. Na de oorlog volgde hij naast zijn studie scheikunde aan Harvard University lezingen kunstgeschiedenis bij Jakob Rosenberg, een groot expert op het terrein van de kunst van de Gouden Eeuw. Bader verzamelt al meer dan zestig jaar schilderijen van oude meesters, waarvan vele in direct verband staan met Rembrandt.