Pinksteren zorgt voor drukke vrijdagspits

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

(Novum) - Door het lange pinksterweekeinde valt de spits van vrijdagavond deze week een stuk drukker uit dan normaal. Ook maandag wordt volgens de ANWB een dag vol files.

Vorig jaar stond er op de vrijdag voor Pinksteren450 kilometer file. Toen gingen ongeveer achthonderdduizend Nederlanders op een korte vakantie. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht dit jaar evenveel vakantiegangers. De ANWB verwacht dan ook zeker vierhonderd kilometer file in de avondspits.

Dit jaar gaan naar verwachting meer mensen op vakantie in eigen land,omdat Pinksteren dichter bij de zomervakantie valt. De langste files worden verwacht op de wegen naar de Veluwe (de A1 en de A50), op de A28 in Drenthe, op de A12 en de A50 rond Arnhem, op de A2 en de A27 richting het zuiden en op wegen richting Zeeland.

In Limburg wordt het druk rond Landgraaf. Daar wordt het festival Pinkpopgehouden, dat ieder jaar tienduizenden bezoekers trekt. Om de toestroomnaar Pinkpop in te dammen, biedt de wegenwacht een gratis autocheck aanvoor mensen die meerdere festivalgangers meenemen. De ANWB verwacht datde meeste files na 20.00 uur zijn opgelost.

Zaterdag en zondag valt de drukte mee, maar maandag niet. In de ochtend worden files naar attractieparken en meubelboulevards verwacht. Als het weer meezit, wordt het ook richting de kust druk. In de middag worden de wegen bezet door terugkerende vakantiegangers. Vanuit Zeeland wordt het vooral druk op de A58 en N57 en op de Veluwe loopt het doorgaans vast op de A1 en de A28.