Natuurkampeerkaart komt los van Het Groene Boekje

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Stichting Natuurkampeerterreinen, uitgever van Het Groene Boekje met de verplichte Natuurkampeerkaart, verkoopt dit jaar voor het eerst losse Natuurkampeerkaarten die zónder de bekende kampeergids kunnen worden aangeschaft. De informatie over de Natuurkampeerterreinen kan worden opgezocht in de gratis beschikbare Kamperen app.

Onderzoek
Vorig jaar hield de stichting een onderzoek onder haar circa 35.000 vaste kampeerkaarthouders naar de interesse voor een losse Natuurkampeerkaart in combinatie met gebruik van de Kamperen app. Deze laatste was toen al een tijdje online. Ruim 800 mensen vulden de online enquête in. Uit de antwoorden bleek dat een groot deel van de natuurkampeerders erg is gehecht aan Het Groene Boekje. 73% van de respondenten gaf aan de voorkeur te geven aan de papieren gids boven andere (digitale) manieren om informatie over Natuurkampeerterreinen in te winnen.

 

Duurzaamheid
Toch heeft de stichting reden om een ‘lidmaatschap’ zonder Het Groene Boekje aan te bieden. ‘Duurzaamheid is een van de kernwaarden op de Natuurkampeerterreinen, en het jaarlijks drukken van meer dan 50.000 gidsen past daar niet bij,’ zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van Stichting Natuurkampeerterreinen. ‘Zeker niet in de huidige tijd, waarin het steeds eenvoudiger wordt op een andere manier aan informatie te komen.’

Het onderzoek bevestigt deze gedachtegang: bijna een derde van de ondervraagden gaf aan te overwegen een losse Natuurkampeerkaart aan te schaffen in plaats van een exemplaar mét Het Groene Boekje. Kampeerders die erg gehecht zijn aan Het Groene Boekje hoeven zich geen zorgen te maken: deze blijft de komende jaren zeker bestaan.

Update Kamperen app
Om de informatievoorziening over de 137 Natuurkampeerterreinen in Nederland te vergemakkelijken, bracht de stichting vorig jaar de Kamperen app uit. Deze is gratis te downloaden voor iPhone en Androidtoestellen. Gratis, want men betaalt al jaarlijks om toegang te kunnen hebben tot de Natuurkampeerterreinen. De grootste problemen die kampeerders aangaven in de enquête, zijn inmiddels verholpen. De app is nu niet alleen maar te gebruiken met de locatievoorzieningen van de telefoon aan, maar ook zonder: van location based app naar een wat eenvoudiger naslagwerk dat minder energie van de accu van de telefoon vereist. Ook het laden van de informatie gaat nu sneller. De update van de Kamperen app staat sinds 16 augustus 2014 online.

© Nationale Recreatiegids