Noorderlicht: An Ocean of Possiblities

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Op zondag 31 Augustus a.s. start de 21e editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie, An Ocean of Possibilities. U bent tot en met 26 oktober van harte welkom in het Fries Museum en op de nevenlocaties, het Natuurmuseum Fryslân, Zaailand en de Blokhuispoort in Leeuwarden. Dit jaar nemen meer dan 60 fotografen deel aan het fe stival met werk dat in de meeste gevallen nog niet eerder te zien was in Nederland, of nu een wereldprimeur beleeft in Leeuwarden.

De bezoekers wacht een dwarsdoorsnede van de vele gedaantes waarin de fotografie zich manifesteert: als fotojournalistiek, documentaire fotografie, kunst- en modefotografie, inclusief mixed media collages en projecten die met gevonden beeldmateriaal werken of in samenwerking tot stand komen.

Bindend in deze verscheidenheid is de manier waarop de fotografen individueel en vanuit persoonlijke betrokkenheid stem geven aan het centrale thema van  An Ocean of Possibilities: de zoektocht naar hernieuwde zeggenschap over onze toekomst in het besef dat huidige status quo niet houdbaar is, en dat we niet machteloos hoeven toe te zien, maar zelf aandeel kunnen nemen in hoe die toekomst zich ontvouwt.

We hopen dat An Ocean of Possibilities een aanzet zal zijn om na te denken hoe en in hoeverre we samen de dingen anders, en misschien ook beter kunnen aanpakken. Zie het hier verzamelde werk als een blauwdruk, een manifest en als een uitnodiging tot reflectie. In roerige tijden als deze is het makkelijk om geen oog te hebben voor al de constructieve dingen die ondernomen worden. Tijdens het festival creëren we daarom een digitaal podium, waarop bezoekers hun eigen ervaringen, anekdotes of voorbeelden van inventiviteit en gedrevenheid kunnen delen met het publiek. We zijn benieuwd welke toekomstvisies U inspireren om bedachtzamer te leven of een heel eigen koers te varen.

Omdat Noorderlicht ook in actieve zin een internationale manifestatie is, gaat An Ocean of Possibilities op reis naar Singapore, waar het onderdeel is van het Singapore International Photo Festival. Van 31 oktober tot 28 december 2014 is de hoofdtentoonstelling met het werk van 31 fotografen te zien in het ArtScience Museum in Marina Bay Sands.

Het festivalmagazine, ook in gedrukte versie beschikbaar, is alvast online door te bladeren.

Komt u langs? Raadpleeg de bezoekersinformatie op de website voor de prijzen en de openingstijden van alle locaties.

© Nationale Recreatiegids