Noord-Koreaanse kunst in Drents Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Het Drents Museum toont volgend jaar werken van Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst. De figuratieve werken, die een utopisch beeld geven van de dictatuur, komen uit de periode 1960 tot en met 2000. "De tentoonstelling laat zien dat kunst niet vrijblijvend is in Noord-Korea, maar altijd ten dienste staat van de Leider", schrijft het museum in Assen donderdag in een persbericht.

De Noord-Koreaanse kunst in het Drents Museum komt voort uit de propagandamachine van Kim Il Sung en zijn zoon Kim Jong Il. "Belangrijke thema's zijn bijvoorbeeld het gezin, oorlog en de strijd tegen staatsvijanden", vertelt curator Harry Tupan. "De kunst is niet heel vernieuwend of actueel, maar grijpt terug op Russische en Chinese tradities. De werken tonen een soort droomwereld, die wij niet kennen."

De Noord-Koreaanse kunstverzameling komt van de Nederlandse verzamelaar Ronald de Groen. Hij begon zijn verzameling met postzegelhandelaar Willem van der Bijl, die in 2012 een paar weken gevangen werd gehouden in het communistische land.

De expositie is de vierde van het museum in de serie Internationaal Realisme. De tentoonstelling De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea is te zien van 7 april tot en met 30 augustus.