Cultureel Erfgoed Utrecht beter in beeld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Provinciale Staten van Utrecht hebben gisteren ingestemd met de uitvoering van ‘Utrecht Verhaalt’: een project om de verhalen te vertellen van het rijke aanbod aan cultuur en erfgoed in Utrecht. Hiermee worden de verschillende erfgoedlocaties van Utrecht met elkaar verbonden. Zowel fysiek als digitaal. Zo wordt dit najaar onder meer de erfgoedportal ‘UtrechtAltijd.nl’ gelanceerd.

De nieuwe impuls wordt gegeven in nauwe samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht en vele andere erfgoedpartners en recreatieondernemers. Voor het totale project van twee jaar is €350.000 voor initiatieven uit het veld beschikbaar. Voorwaarde hierbij is onder meer co-financiering van de betreffende ondernemers. Meer weten of meedoen? Lees de Projectagenda.

Samenhang
Voor inwoners en bezoekers zijn de cultuurhistorische schatten van de provincie Utrecht nog niet altijd goed in beeld en ontsloten. Er is al veel samenwerking met scholen, erfgoedinstellingen, uitvoeringspartners en gemeenten, maar samenhang ontbreekt. Die samenhang wordt nu aangebracht: deels door bestaande elementen te verbinden en deels door nieuwe te voegen.

Verdienmodel
Het project Utrecht Verhaalt is ook een verdienmodel: het toerisme wordt gestimuleerd met acties voor touroperators, persbewerking en collectieve marketing van kasteelmusea. Tegelijkertijd is het maatschappelijk veld aan zet om met publieksprojecten van onderop te komen. Eén en ander is het resultaat van een motie die Provinciale Staten hebben opgedragen en kent een looptijd tot en met 2015.

© Nationale Recreatiegids