Koningsdag Gouda weer open evenement zonder hekken

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Een feestje achter hoge hekken vieren. Zo zag Koningsdag er vorig jaar in Gouda uit. Veel mensen vonden het niet leuk om achter de geblindeerde hekken te staan. Daar wordt nu gehoor gegeven. Dit jaar is Koningsdag op de Grote Markt in Gouda namelijk weer een open evenement, meldt Omroep West.

Gino Bakker van de Theaterbakkerij, de organisator van het evenement op de Grote markt, stelt dat het veel moeite kost om alle kosten te dekken. Zo is de organisatie voor een deel afhankelijk van gemeentelijke subsidies. Die is dit jaar overigens verdubbeld: van 29.800 euro naar 59.600 euro.

Omzet

Veel van de omzet moet komen uit de verkoop van drank. Het was ook de aanleiding voor de hoge hekken rondom de Grote Markt vorig jaar: toen was er de angst dat veel mensen hun eigen drank mee zouden nemen.

Dit jaar is het weer open, zonder hekken. Er is een samenwerking aangegaan met de horeca op het plein. Die mogen een buitenbar neerzetten als zij een deel van de opbrengst aan de organisator betalen.

Of dat het financiële plaatje dekt is echter nog niet duidelijk. Volgens Bakker zijn er hoge kosten waar het feest mee te kampen heeft. “Wat we ook gaan aanpakken om het financieel aantrekkelijker te maken, is de Koningsdag zelf.” Dat wil de organisator doen door het ‘grootster aan te pakken’.

Op het plein op de Markt staat een podium waar onder andere de Hermes House band zal optreden, naast een aantal andere feestbands. Ook is er een feestterras met foodtrucks en zijn er allerlei activiteiten.