Kunstkameraden XXL verovert Breda's Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Van 27 juni tot 24 augustus aanstaande toont Breda’s Museum 75 kunstwerken uit drie jaar ‘kunstkameraden’. De werken zijn op bijzondere wijze gecreëerd in hechte samenwerking tussen Bredase en Brabantse kunstenaars en kinderen met een jeugdzorg achtergrond.

Dit initiatief van De Cultuurkantine stelt jongeren, voor wie dit niet vanzelfsprekend is, in staat op speelse wijze kennis te maken met kunst en cultuur. Meer dan dit: in de interactie met de deelnemende kunstenaars worden de kinderen zich bewust van hun dromen en ideeën, ontdekken hun talent en vinden manieren om zich uit te drukken. Het afgelopen voorjaar is de derde editie van Kunstkameraden tentoongesteld in Het Noordbrabants Museum en geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima. De expositie in Breda’s Museum verwijst op verschillende manieren naar deze Koninklijke belangstelling.

Nieuw
Breda’s Museum biedt met veel plezier onderdak aan Kunstkameraden XXL. Vooral aan het aanvullende interactieve project ‘work in progress’, waarbij jongeren en kunstenaars in wisselende samenstelling in een voor publiek toegankelijke ruimte een nieuw kunstwerk maken.
Door juist in de zomerperiode het werk van deze bijzondere ‘jonge’ kunstenaars te presenteren streeft Breda’s Museum ernaar meer jongeren en gezinnen of families met kinderen te verleiden tot een bezoekje. De samenwerking met De Cultuurkantine zorgt voor nieuwe verbindingen met de stad en interactie tussen verschillende publieksgroepen. Het wordt een kleurrijke zomer met inspirerende en verrassende activiteiten. Leuk om te combineren met de gezellige binnenstad!

Overname directie
Veroveringen horen bij het verhaal van Breda. De vaste expositie in het museum, ‘de Stercke Stadt Breda’ over de 80-jarige oorlog en de list met het Turfschip, vertelt ons hierover. Kunstkameraden verovert deze zomer een opvallende positie in Breda’s Museum:  die van jeugddirecteur m/v. Kandidaten voor deze functie worden voorgedragen door betrokken jeugdinstellingen en kunstenaars. Een selectiecommissie van het museum wijst op korte termijn de eerste jeugddirecteur van Breda’s Museum aan. De jeugddirecteur organiseert samen met Breda’s Museum en De Cultuurkantine de hele zomer extra activiteiten en onverwachte gebeurtenissen voor jongeren, ouders, jeugd- en jongerenwerkers, vrijwilligers en belangstellenden.
Zoveel is zeker: Alle museumbezoekers gaan een speelse en verrassende zomer tegemoet in Breda.

Foto: Copyright Pim Evers - Lighthousestudio.nl

© Nationale Recreatiegids