Provincie Noord-Holland wil meer recreatie in plan Hoornse Hop

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn nog niet tevreden over het plan voor de luwtemaatregelen Hoornse Hop in het Markermeer.

De maatregelen bieden voldoende garanties voor een wezenlijke bijdrage aan het beoogde herstel van de natuur, maar de recreatieve mogelijkheden zijn onvoldoende ingevuld. En dit laatste is een belangrijke voorwaarde voor het beschikbaar stellen van € 1,5 miljoen door de provincie. Gedeputeerde Staten zullen bij het Rijk aangeven dat minimaal een half miljoen van de provinciale bijdrage ten goede moet komen van fysieke recreatieve maatregelen, zoals aanlegplaatsen, een strandje, vogelkijkhut, picknickplaats en wandelpad.

Provinciale Staten hebben in mei 2012 het geld beschikbaar gesteld onder een aantal voorwaarden waar het plan nu aan is getoetst. Los van de vanzelfsprekendheid dat het plan het natuurherstel moet bevorderen, zijn twee andere voorwaarden goed ingevuld: het zorgvuldig betrekken van de kustgemeenten en het onderzoeken van de koppeling met een project als versterking van de Markermeerdijken. De belangrijke koppeling van natuurherstel met recreatie is echter nog onvoldoende ingevuld.

Gedeputeerde Joke Geldhof: "We hebben destijds ons bestuurlijk commitment met die € 1,5 miljoen als aanvulling op de € 6 miljoen van het Rijk laten zien. En ook de provincie Flevoland draagt nog eens € 1,5 miljoen bij. Het plan is haalbaar, maar vraagt op het gebied van recreatie om meer kwaliteit, bijvoorbeeld meer aanlegplaatsen voor de recreatievaart en een uitgebreider strandje. En dat is wel een belangrijke voorwaarde geweest voor Provinciale Staten om ons geld in te zetten voor de Hoornse Hop."

De ecologische kwaliteit van het Markermeer-IJmeer is de laatste decennia achteruit gegaan. Vooral de stand van verschillende vogelsoorten is teruggelopen. Het plan van het Rijk voorziet in de aanleg van 2,5 kilometer aan dammen aan de Oostkant van de Hoornse Hop. De bedoeling is dat deze dammen doorgroeien naar eilandjes. De dammen moeten luwte creëren zodat de natuur in het Markermeer zich kan herstellen. De luwtemaatregelen moeten een heldere rand van het Markermeer creëren met een rijke visstand, voedsel voor watervogels en kans op een diverse waterplantontwikkeling. Zo ontstaat een gebied van 3000 ha met waterplanten in het Markermeer en daarmee een toekomstbestendig ecologisch systeem dat tegen een stootje kan.

Het Markermeer vormt samen met het IJmeer één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied is op Europese schaal van grote betekenis voor watervogels en maakt als ecologische eenheid deel uit van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden.

© Nationale Recreatiegids