Vlielanders blij met festival Into The Great Wide Open, maar heeft maximumaantal bezoekers bereikt

Door ANP
3 min
Het merendeel van de bewoners van Vlieland is tevreden over het festival Into The Great Wide Open (ITGWO), maar het festival heeft qua bezoekersaantallen wel zijn maximum bereikt. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat de gemeente Vlieland begin dit jaar liet doen door het Bureau voor Ruimte en Vrije tijd. De evaluatie bestaat uit een inwonersonderzoek, individuele gesprekken met vertegenwoordigers van acht verschillende partijen en een bijeenkomst met de raad en organisatie van ITGWO.

De onderzoekers concluderen dat het draagvlak voor het festival op dit moment overwegend positief is, maar dat de balans fragiel is.

Voor het inwonersonderzoek waren 281 volledig ingevulde vragenlijsten ingediend, wat neerkomt op een responspercentage van 22 procent. Een meerderheid van de bewoners van het waddeneiland is tevreden over het festival, dat jaarlijks in september plaatsvindt. Bewoners prijzen bijvoorbeeld de culturele verrijking die het festival oplevert. Wel komt uit het inwonersonderzoek en de gesprekken naar voren dat een deel vindt dat het festival, dat afgelopen jaar ruim 11.000 mensen naar Vlieland trok, het maximale aantal bezoekers heeft bereikt. "De leefbaarheid is in het geding en partijen zien geen ruimte voor groei qua aantallen bezoekers en oppervlakte."

Hinder

Daarnaast levert het festival hinder op tijdens de op- en afbouw van het festival. Sommige omwonenden hebben ook tijdens het festival last van geluidsoverlast. Ook spreken sommigen van overlast in het verkeer, door onder meer drukte op de boot. Tot slot maken sommigen zich zorgen over de impact van het festival op de natuur en op de vraag of het eiland en de lokale middenstand voldoende profiteren van het festival.

De onderzoekers verwachten "dat wanneer niets wordt gedaan met de geuite zorgen, het draagvlak in de komende jaren zal kunnen afnemen".

De gemeente en de organisatie van ITGWO gaan aan de slag gaan met de aanbevelingen.