Feestje van festival Eilân op Terschelling gaat niet door

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Het initiatief om een nieuw festival op Terschelling te organiseren, festival Eilân, is ook door de nieuwe burgemeester van het eiland afgewezen. Het festival krijgt geen vergunning. Volgens Roel Cazemier, de nieuwe burgemeester, zou het niet veilig zijn om het festival te organiseren, meldt Omroep Friesland.

De reden waarom de evenementenvergunning voorheen niet werd verleend, is omdat er geen extra ambulance in kan worden gezet tijdens het festival. Die is echter wel nodig. De vorige burgemeester weigerde een vergunning te verlenen om deze reden, en ook Cazemier gebruikt dezelfde redenatie.

Naast het niet kunnen inzetten van een ambulance zouden de batterijen van het festival niet goed te blussen zijn. Naar aanleiding van het besluit ging de festivalorganisator, Chasing the Hihat, naar de rechter. De organisator kreeg gelijk.

Nieuwe poging

Nu heeft Chasing the Hihat het opnieuw geprobeerd. Maar ook deze keer was het tevergeefs. Volgens de burgemeester is het lastig om een extra ambulance in te zetten tijdens een noodgeval. Op een eiland is het opschalen van de hulpdiensten lastig.

Inmiddels probeert de organisator al vijf jaar het festival neer te zetten. In 2019 leek het er heel even op dat deze er ook zou komen, maar toen werd op het laatste moment de vergunning toch ingetrokken.