Kinderen redden dolfijnen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het kan in Nederland zo maar gebeuren dat je een levende dolfijn of bruinvis op het strand vindt. In die gevallen wordt hulp geboden door Stichting SOS Dolfijn. In de meivakantie leren kinderen in het Dolfinarium meer over wat je dan moet doen.

“Je moet een dolfijn die levend op het strand terecht komt niet terugduwen”, zegt Jolanda Meerbeek van stichting SOS Dolfijn, een stichting die gestrande bruinvissen en dolfijnen opvangt, rehabiliteert en weer terug brengt naar zee. “Als een dier strand dan is er bijna altijd wat aan de hand. Het kan ziek zijn, verzwakt, gewond en door de stranding gestrest. Het dier heeft goede zorg nodig.”

Kinderen die het Dolfinarium bezoeken kunnen t/m 9 mei een spoedcursus volgen:  Red een dolfijn. Meerdere keren per dag gaan twee teams de strijd met elkaar aan, onder begeleiding van Dolfinariummedewerkers en vrijwilligers van stichting SOS Dolfijn die ze voorzien van aanwijzingen. Het team dat zo snel en zo zorgvuldig mogelijk een bruinvis(dummy) weet te redden wint. “Het is voor de redders belangrijk om het dier rustig te benaderen en te behandelen”, vervolgt Meerbeek. “De teams moeten zorgen dat het dier vrij kan ademen. Ook het koelen van het dier is van levensbelang. Eenmaal gestrand kan het dier zijn warmte niet meer kwijt.” Het koelen doen de ‘redders’  door de bruinvis  nat te houden met behulp van een natte doek, emmer en spons. Daarna moet het dier in de speciale hangmat worden getild en naar de dolfijnenambulance worden gebracht. De dagwinnaars mogen een echte dolfijn ontmoeten.

Stichting SOS Dolfijn
Het rescueteam van SOS Dolfijn staat 24 uur per dag klaar om hulp de bieden aan bruinvissen en dolfijnen die met problemen op het strand terecht zijn gekomen. Door enorme inzet wordt aan ernstig zieke of gewonde dieren een tweede kans geboden. Vele vrijwilligers staan dag en nacht klaar om langs de kust of in het opvangcentrum in actie te komen voor een dier in nood. Het Dolfinarium is supporter en sponsor van Stichting SOS Dolfijn. Daarnaast werkt SOS Dolfijn samen met de dierenartsen van het Dolfinarium waardoor goede medische zorg is gewaarborgd.

© Nationale Recreatiegids