Visetende eend met overgewicht nieuwe diersoort in Aqua Zoo Friesland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Aqua Zoo Friesland is een nieuwe diersoort rijker. Sinds deze week zwemt bij de Humboldt-pinguïns een koppel vreemde eenden rond. Het gaat om Magelhaen booteenden; grote zee-eenden die door hun formaat meer van een gans weg hebben dan van een eend. Het koppel komt uit Dierenpark Emmen die in verband met een verbouwing een goed onderkomen voor deze bijzondere booteenden zocht. De twee vogels zijn op basis van ‘uitleen’ naar Aqua Zoo Friesland verhuisd. Dat betekent dat ze over een paar jaar weer terug verhuizen.

Met hun ruim vijf kilo wegen de nieuwkomers vier kilo meer dan een gemiddelde ‘gewone’ eend. Moeten deze eenden dan op dieet? Gelukkig niet, want dit gewicht is heel normaal voor de Magelhaen booteend; de vrouwtjes wegen gemiddeld 5 kilo en de mannetjes zelfs nog 2 kilo meer. Deze booteenden hebben kleine vleugels wat geen goede combinatie is met hun gewicht. Magelhaen booteenden kunnen dan ook niet vliegen.

Magelhaen booteenden komen voor langs de westkust van Zuid-Amerika. Het zijn zeevogels en op hun menu staat dan ook geen eendenkroos of gras, maar mosselen, schaaldieren en kleine visjes. Ze leven in koppels die hun hele leven bij elkaar blijven. Voor het uitbroeden van hun eieren gebruiken ze soms een verlaten pinguïnnest. Dat de booteenden de nieuwe huisgenoten van de Humboldt-pinguïns zijn, is dus niet heel vreemd.

Volop activiteiten in de meivakantie
Naast het ontmoeten van de nieuwste aanwinsten van Aqua Zoo Friesland, is er in de meivakantie van alles te beleven. Elke dag kan worden meegedaan aan de nieuwe speurtocht ‘De Jongens tegen De Meisjes’, waarbij je erachter komt wie de baas is bij de ringstaartmaki’s, wie de eieren uitbroedt bij de nandoes en wie het grootst en sterkst is bij de vogelspinnen. Kinderen kunnen zich laten schminken als hun lievelingsdier, een avontuur beleven bij de poppenkast en al je vragen stellen aan de dierverzorgers tijdens de dagelijkse voederpraatjes.

Openingstijden: oktober t/m april 10:00 - 17:00, mei t/m september 9:30 - 18:00

Entreeprijzen: volwassenen € 17,00, kinderen 3 t/m 11 jaar € 14,50

© Nationale Recreatiegids