Tien dagen bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze ook kunnen helpen. Dat is de insteek van de Nationale Bijentelling. Van 15 tot en met 24 april kunnen mensen de natuurorganisaties een handje helpen door één of meerdere dagen een half uurtje bijen te tellen. “Vanwege het belang van de bij vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek”, aldus de organisatie.

In Nederland kennen we zo’n 360 verschillende soorten bijen. Deze insecten spelen een cruciale rol in de bestuiving van bomen en planten. Wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis, Koos Biesmeijer: “80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten.”

Belang van de bij

Van de 360 bijensoorten in Nederland is volgens Landschappen NL de helft bedreigd. Het leidt tot bezorgdheid onder wetenschappers en natuurliefhebbers. Om de belangrijke bestuivers te beschermen is veel aandacht nodig. “Iedereen die meetelt, draagt bij aan die bescherming”, aldus Biesmeijer.

Meedoen

Het is makkelijk om een handje te helpen de bijenpopulaties in Nederland in kaart te brengen. Ook als je niet veel van bijen weet. Op de website van de Nationale Bijentelling wordt stap voor stap uitgelegd hoe je bijensoorten kunt herkennen. Je kan ze gewoon tellen in je achtertuin.  

Meer informatie (bijvoorbeeld over het herkennen van bijen en de resultaten van de afgelopen onderzoeken) en een aanmeldformulier vind je op de website van de Nationale Bijentelling.