Koning opent vernieuwd Museum Prinsenhof Delft

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander opent vrijdag 23 mei het vernieuwde Museum Prinsenhof in Delft.
Na de grootscheepse herinrichting laat Museum Prinsenhof Delft zien hoe Delft en de Delftenaren met creativiteit, innovatie en handelsgeest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Het museum schenkt ruim aandacht aan drie iconische thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en zijn inter-nationale bekendheid te danken heeft: ‘Willem van Oranje’, ‘Delfts Blauw’ en ‘Meesters in innovatie’. Verrassende, interactieve presentaties met bijzondere collectiestukken vertellen de rijke geschiedenis van Delft en Nederland.Vanaf zaterdag 24 mei heet het museum het publiek welkom.

Willem van Oranje
Het Prinsenhof in Delft is onlosmakelijk verbonden met Willem van Oranje, de voorvader van het Huis Oranje- Nassau. Het eerste thema van het nieuw ingerichte museum is, hoe kan het anders, Willem van Oranje. Niet alleen zijn leven en zijn dood komen aan bod, maar ook het Oranjehuis en de invloeden die de Vader des Vaderlands nog steeds heeft op het Nederland van nu.

Delfts Blauw
Het tweede thema vertelt het verhaal van het Delfts Blauw, dat is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Nederlandse iconen wereldwijd. Te zien is hoe het in Delft is gelukt om het zeventiende-eeuws kostbare Chinese porselein te imiteren, waarna het product uiteindelijk zo´n succes werd dat het een eigen, internationale status verwierf. Zowel topstukken uit de collectie als interessante misbaksels staan centraal maar ook de innovatieve kracht van de Delftse plateelbakkers en het economisch succes.

Meesters in innovatie
Met creativiteit, innovatie en een uitgekiende handelsgeest heeft Delft bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. In het derde thema van het museum, ‘Meesters in innovatie’, maakt het publiek kennis met beroemde Delftse kunstenaars en wetenschappers, zoals Michiel van Mierevelt, Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Dit onderdeel biedt een fraaie dwarsdoorsnede uit de collecties van Museum Prinsenhof Delft in
een interactieve en uitnodigende presentatie.

Opening
De opening vindt plaats op vrijdagmiddag 23 mei in de prachtige glazen zaal van Museum Prinsenhof Delft. Alvorens Zijne Majesteit de Koning het museum officieel opent, zal professor dr. J.C. Kennedy, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis (Universiteit van Amsterdam) een korte introductie geven op de nalatenschap van Willem van Oranje.

© Nationale Recreatiegids