Kracht in kleur Museum Het Valkhof Nijmegen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Te zien van 19 april t/m 24 augustus 2014Kleurrijk, uitbundig, expressief, spontaan en authentiek. Deze woorden verbinden de bijzondere collectie van het gepassioneerde verzamelaarsechtpaar Van Mulukom. Een selectie uit deze particuliere verzameling is van 19 april t/m 24 augustus te zien in de tentoonstelling ‘Kracht in kleur’ in Museum Het Valkhof te Nijmegen. De gevarieerde collectie bestaat uit schilderijen, werken op papier en sculpturen van onder anderen Cobra-kunstenaars en schilders van de Nieuwe Figuratie. De tentoonstelling vormt niet alleen een ontdekkingstocht door zo’n vijftig jaar naoorlogse kunst, maar biedt ook een kijkje in het verzamelaarsleven van het echtpaar Van Mulukom.

Expressief en kleurrijk: Cobra, ‘Amsterdamse Limburgers’, Nieuwe Figuratie en meer
Van het werk van de Cobra-kunstenaars, via de ‘Amsterdamse Limburgers’ en tenslotte naar de schilders van de Nieuwe Figuratie: de collectie Van Mulukom geeft een impressie van een bepalende periode in de Nederlandse en internationale kunstgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op Nederlandse en Belgische kunst. Wat de collectie bindt, zijn de expressiviteit en de kleurkracht van de werken.

De collectie Van Mulukom omvat vroege werken van de Cobra-prominenten zoals Karel Appel, Anton Rooskens, Theo Wolvecamp, Carl Henning Pedersen, Lucebert en Jan Sierhuis. De ‘Amsterdamse Limburgers’ zijn goed vertegenwoordigd met namen zoals Pieter Defesche, Jef Diederen en Ger Lataster. Van de Nieuwe Figuratie is werk aanwezig van Lucassen, Roger Raveel, Yvan Theys en Etienne Elias.

De kunstverzameling bevat ook belangrijke sculpturen van toonaangevende beeldhouwers als Carel Visser, Wessel Couzijn en Perl Perlmutter, evenals werk van Armando, Mark Brusse, Klaas Gubbels en Harrie Gerritz.

Verzamelen met passie
Het echtpaar Van Mulukom, woonachtig in regio Nijmegen, heeft in de afgelopen decennia met veel gedrevenheid en plezier een persoonlijke kunstverzameling bijeen gebracht. Het is het resultaat van vele bezoeken aan gerenommeerde galeries, internationale kunstbeurzen en kunstenaars. In de loop van de tijd hebben ze ook vriendschappen opgebouwd met kunstenaars, die centraal in hun verzameling staan. Een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte filmdocumentaire van Ina Giesen geeft inzicht in hun dynamische leven met een passie voor kunst.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie waarin een selectie van de kunstwerken uit de collectie wordt afgebeeld en gedocumenteerd. Het boek bevat tevens een interview met het echtpaar Van Mulukom. De publicatie is te verkrijgen in de Museumwinkel en kost € 17,50.

Afbeelding: Carl-Henning Perdersen, zonder titel, collectie H.L. Art Foundation

© Nationale Recreatiegids