Provincie Utrecht faciliteert natuurpartners met (open)data

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De provincie Utrecht heeft met diverse route-, natuur- en recreatiepartners afspraken gemaakt om consumentendata over routes en activiteiten in de natuur eenvoudig met elkaar uit te wisselen in een digitaal platform. Utrecht is hiermee de eerste regio in Nederland waar natuur- en recreatiepartners elkaar op dit vlak weten te vinden.

Voor inwoners of bezoekers ontbreekt vooralsnog het overzicht voor dagtochten in de natuur van de provincie Utrecht. Er zijn meer dan tien websites waarop partners hun eigen activiteiten en aanbod
communiceren, terwijl de consument graag vanuit één portaal een vollediger beeld heeft. Daarom werken het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Erfgoed
Utrecht, IVN, Recreatie Midden Nederland, Wandelnet en Fietsplatform mee aan het beschikbaar stellen van (open)datasets.

'Databak'
De data komen straks aan de achterkant samen in een gezamenlijke‘databak'. Er worden géén nieuwe data verzameld, maar de uitwisseling van informatie tussen de diverse contentpartners krijgt een slimmere, gezamenlijke organisatie. Deze zogenoemde U-Base, die ook een consumentvriendelijke voorkant (webportaal) krijgt, gaat daarmee als dé verzamelplek van natuurrecreatieve informatie in de provincie Utrecht fungeren.

Eigen identiteit
Alle partners behouden hun eigen identiteit, omdat steeds wordt doorgelinkt naar de partnersites. Door het faciliteren van datasets verwacht de provincie Utrecht te kunnen bijdragen aan het stimuleren van de businessmodellen van de partners. Een deel van de datasets stellen we als opendata beschikbaar om innovatie te stimuleren.

Crowdfunding
Het project is een samenwerking met de landelijke stichting InnovatieNetwerk die momenteel de mogelijkheden van een crowdfundingstool verkent. Het project past binnen de opgave in het Visie recreatie en toerisme 2020 en het Natuurbeleid 2.0 om ondernemerschap en netwerkvorming te stimuleren. Eind mei verwachten we het platform daadwerkelijk in de lucht te hebben.

© Nationale Recreatiegids