Dit zijn de winnaars van de Edisons

Door ANP
8 min
Maandagavond zijn de Edisons in het AFAS Theater in Leusden uitgereikt. Daar heeft Sef de belangrijkste prijs van de avond gewonnen. Zijn plaat Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag werd bekroond met de Edison voor album van het jaar. FLEMMING kreeg daarnaast de Edison in de categorie Pop. Ook ontving Within Temptation na negentien jaar weer een Edison. De band won maandagavond de Edison in de categorie Rock voor het album Bleed Out. Rapper Idaly (Soul/R&B/Funk) en Pip Blom (Alternative) behoorden tot de eerste prijswinnaars.

De 39-jarige Sef legt op zijn vijfde studioalbum "de vinger heel stevig op de zere plek, maar biedt tegelijkertijd ook een zachte helende hand", vindt de jury. Hij "vangt een enorm spectrum aan emoties in zijn muziek en maakte daarmee een bijzonder en krachtig album".

Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag won in december ook al de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album van het jaar.

Zanger FLEMMING (27) heeft dankzij zijn singlereleases in 2023 de award in de categorie Pop gewonnen. Na drie misgelopen Edisons in de afgelopen twee jaar valt hij voor het eerst in de prijzen. Volgens de jury krijg je de nummers van FLEMMING niet meer uit je hoofd en is de Brabander "een geboren popartiest".

Temptation

De jury is onder de indruk dat Within Temptation na een carrière van al 25 jaar "inhoudelijk toch weer een stap voorwaarts maakt". Bleed Out past "tekstueel perfect in de tijdsgeest" en "klinkt zowel fris als vertrouwd", staat in het rapport. Het is de tweede keer dat de band van frontvrouw Sharon den Adel een Edison wint: de laatste keer was negentien jaar geleden voor The Silent Force in de toenmalige categorie Groep.

Idaly mocht als eerste de prijs in de nieuwe categorie Soul/R&B/Funk ophalen. Hij won de Edison voor zijn album Betty, volgens de jury "een modern r&b-album met een sterke hiphopbasis". De plaat Bobbie van Pip Blom werd onderscheiden met de Alternative-Edison. De jury prijst "het nieuwe frisse geluid" van het trio.

Zowel Idaly als Pip Blom won nog niet eerder een Edison.

Edison Nederlandstalig

De 23-jarige MEAU, twee jaar geleden nog de winnares van de Edison voor beste nieuwkomer, werd beloond voor haar album 22. "Ze schrijft prachtige liedjes die zowel persoonlijk zijn als dichterlijk en helend", meldt de jury, die ook vindt dat de zangeres "met de kwaliteit van een gelauwerde singer-songwriter" schrijft.

Over techno-dj Zonneveld (33), die de voorkeur kreeg boven viervoudig Edison-winnaar Tiësto, is de jury eveneens lovend. "Een werkpaard in de studio, een machine op de internationale podia", staat in het rapport. "Met een ragfijne neus voor de volgende trend mengt hij aanstekelijke melodieën en energieke techno tot een eigen sound."

Doorbraak Marco Schuitmaker en Roxy Dekker beloond met Edison

De 24-jarige Schuitmaker scoorde met het nummer Engelbewaarder een van de grootste hits van 2023. Zijn carrière is volgens de jury hiermee "definitief begonnen". Ook opvolgers Hier Mag Alles met Donnie en Van Goes tot Purmerend met Jan Smit werden goed ontvangen.

Ook Dekker (19) brak vorig jaar door. De zangeres deed dat met de liedjes Anne-Fleur Vakantie en Satisfyer. Het levert haar de Edison in de categorie Nieuwkomer op. De jury gelooft dat deze "grote hits in combinatie met een gezonde dosis zelfspot" nog maar het begin zijn van haar nederpopcarrière.

De Hiphop-Edison is dit jaar een prooi voor rapper Mula B. Hij krijgt de prijs voor zijn album Narcopop dat volgens het juryrapport "melodieus, open en experimenteel" is.