Acht Groningse culturele activiteiten krijgen provinciale bijdrage

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De provincie Groningen draagt in totaal bijna 105.000 euro bij aan acht culturele projecten. Het geld gaat naar het Waterbei Festival, De ziel van de Groninger Molens, Memory Lane door het Veen, Dali, en niemand anders!, Once Upon a Time in het Veen, Midzomernachtsdroom, De Kerstvloed en Verhalen maken een Landgoed. Met de subsidies wil de provincie de inwoners stimuleren om deel te nemen aan amateurkunst en cultuurhistorische activiteiten.

Activiteiten
* Het Waterbei Festival (12.500 euro subsidie) van Stichting Evenementen Winschoten is een jaarlijks internationaal straattheaterfestival met onder andere dans, acrobatiek en muziek. Het festival is gratis toegankelijk en vindt plaats in Winschoten van 22 tot en met 24 augustus.
* De ziel van de Groninger Molens (14.800 euro subsidie) is een project van Stichting Erfgoedpartners voor de periode van 1 mei tot en met 31 december 2014. Erfgoedpartners beschrijft het leven, de verhalen en de mensen rondom de molen van vroeger en nu.
* Memory Lane door het Veen van Stichting 250/400 krijgt een bijdrage van 10.000 euro. Er wordt een Veenkoloniaal Verhalenfestival met verhalen van bewoners georganiseerd en er komt een wandelroute, de Veenkoloniale Verbindingsroute. Het project loopt van 15 mei tot 15 december 2014.
* Dali, en niemand anders! (5.000 euro subsidie) van Stichting Metafora wordt een voorstelling met amateurspelers die tot eind 2014 langs twaalf kleine musea in de provincie Groningen reist.
* Once Upon a Time in het Veen (30.000 euro subsidie) is een theatervoorstelling van Stichting PeerGroup over de geschiedenis van de Drents-Groninger vervening. Het is een 10 weken durende unieke reis met 100 meter smalspoor en een treinstel. De voorstellingen vinden plaats van 4 april tot en met 8 juni 2014 in Groningen en Drenthe, vanaf Kropswolde tot Erica.
* Midzomernachtsdroom (7.500 euro subsidie) is een grote muzikale theatervoorstelling van de Rederijkerskamer Eendracht Zuidhorn vanwege het 150-jarige bestaan van de rederijkerskamer. De voorstelling vindt plaats van 10 tot en met 19 april 2015. Van eind 2014 tot begin 2015 worden er workshops en lezingen georganiseerd.
* De Kerstvloed van de Stichting Soufflee ontvangt een bijdrage van 15.000 euro. Stichting Soufflee wil de Kerstvloed in 1717 verfilmen. De film gaat over de geschiedenis van Thomas van Seeratt, inspecteur van de dijken, en zijn rol tijdens de Kerstvloed.
* Verhalen maken een Landgoed van Stichting Borg Verhildersum krijgt 10.000 euro subsidie. Verhalen achter voorwerpen uit de collectie van Verhildersum worden tijdens workshops verwerkt tot bijvoorbeeld animaties, liedjes en foto's. Het project loopt van 1 mei tot en met 28 december 2014.

Foto: Borg Verhildersum bij Leens

© Nationale Recreatiegids