Rechter: gemeente Amsterdam moet geluidsoverlast Paradiso opnieuw meten

Door ANP
3 min
De gemeente Amsterdam moet opnieuw metingen doen naar geluidsoverlast van het poppodium Paradiso, oordeelde de rechter maandag. Drie omwonenden hadden een zaak aangespannen om geluidsoverlast door publiek op straat, door laden en lossen en door muziek. De geluidsmetingen die de gemeente hiernaar heeft gedaan zijn onnauwkeurig en moeten opnieuw, aldus de rechter.

De gemeente wees het verzoek van de omwonenden voor strengere handhaving bij Paradiso af na geluidsonderzoek. Daarop stapten de bewoners naar de rechter. De rechtbank vindt dat niet kan worden vastgesteld of de geluidsnorm overschreden wordt vanaf de gevel van een van de klagers. De gemeente zegt dat de betreffende buurvrouw een geluidsmeting op haar erf weigerde. De rechter kon geen bewijs vinden voor die weigering en stelt vast dat de geluidsmeting op het erf alsnog moet worden gedaan.

Geen verandering op korte termijn

De gemeente moet binnen tien weken de nieuwe geluidsmeting uitvoeren en deze meenemen in de beoordeling voor eventuele strengere handhaving. Gevolg van strengere handhaving zou kunnen zijn dat Paradiso al om 23.00 uur dicht moet.

Omdat de meting nog even duurt, laat Paradiso weten dat er op korte termijn niets voor hen verandert. "Het podium gaat door met de grootschalige renovatie- en nieuwbouwplannen 100 jaar Paradiso en tijdelijke maatregelen om de overlast voor de buurt te verminderen", aldus het poppodium aan het Leidseplein. Directeur Geert van Itallie liet eerder weten dat hij het einde van Paradiso vreest als er strenger zal worden gehandhaafd op geluidsoverlast rond het pand.