Grootste schilderij Rembrandt gaat naar Rijks

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte, keert tijdelijk terug naar Nederland. De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis is vanaf 21 maart te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Dat heeft het museum dinsdag laten weten. Het schilderij werd tweeënhalve eeuw geleden naar Zweden verscheept en verliet het Scandinavische land sindsdien pas twee keer.

Rembrandt maakte het schilderij in 1661 of 1662 in opdracht van de gemeente Amsterdam voor het nieuwe gemeentehuis op de Dam, dat in 1655 was geopend. Het oorspronkelijke doek van Rembrandt zou ongeveer 550 bij 550 centimeter zijn en meet nu drie bij twee meter. Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht is momenteel 379 centimeter hoog en 453 centimeter breed, en is dus nu groter.

Het doek dat nu naar Nederland komt is van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten en is al jarenlang in bruikleen bij het Nationaal Museum in Stockholm. De laatste keer dat het schilderij Zweden verliet, was in 1969.

Het Rijksmuseum heeft in februari volgend jaar een retrospectief van het late werk van Rembrandt van Rijn. Het is nog niet bekend of het doek ook nog bij die tentoonstelling te zien is.