Keurmerk Veilig & Schoon voor Twentebad

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het Twentebad heeft hygiëne en veiligheid in het zwembad goed geregeld. Daarom is het zwembad van de gemeente Hengelo ook voor de periode 2014-2017 gecertificeerd voor het keurmerk Veilig & Schoon. De stichting Zwembadkeur heeft het Twentebad qua voorzieningenniveau ingedeeld onder de hoogste categorie E-zwemparadijzen.
In Overijssel hebben maar 10 zwembaden dit keurmerk.

Het keurmerk is een niet-verplichte regeling met het wettelijk kader als ondergrens en daarboven op een aantal extra kwaliteitseisen. De gemeente Hengelo hecht er grote waarde aan de druk bezochte voorziening goed te beheren en controleren. Het keurmerk speelt daar een belangrijke rol bij. Sportwethouder Erik Lievers is bijzonder tevreden dat het bijna 42 jaar oude bad weer geslaagd is. Zonder de recente investeringen in onderhoud was dit niet gelukt.
Het is een goed signaal aan de honderdduizenden bezoekers die het Twentebad dit jaar weer verwacht.

Het Keurmerk
Het Keurmerk Veilig & Schoon wordt verleend voor een periode van drie jaar. Jaarlijks zijn er externe controles op de belangrijkste punten. Het keurmerk omvat verschillende wettelijke kaders die voor zwembaden van toepassing kunnen zijn. Naast de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz) zijn dit bijvoorbeeld: Waterleidingwetgeving
en Legionella preventie, Toezichtplannen, Goed opgeleid & getraind personeel, ARBO; Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP), Wet Milieubeheer, Gebruiksvergunning en Besluit Attractie- en Speeltoestellen. Met het opnieuw behalen van het Keurmerk Veilig & Schoon toont de gemeente Hengelo aan dat de bedrijfsprocessen ten aanzien van hygiëne en veiligheid goed zijn geregeld en uitgevoerd worden door de medewerkers.

Onderhoud 2014
Om het Twentebad veilig te houden staan er ook dit jaar noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden op het programma. De ophangconstructies boven de recreatiebaden worden vervangen. Dit betekent een volledig nieuw plafond. Tegelijkertijd komt er een nieuwe ontruimingsinstallatie en energiezuinige verlichting. Deels voor de
veiligheid, deels omdat tegelijkertijd uitvoeren financieel voordeliger is. Volgens de berekeningen scheelt de nieuwe verlichting ruim 8,5 ton CO2 per jaar. Dat staat ongeveer gelijk aan de energie die twee huishoudens jaarlijks verbruiken.

© Nationale Recreatiegids