Expositie selfies Rembrandt, 'Rembrandt in zwart-wit', in Hannemahuis Harlingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Museum het Hannemahuis in Harlingen toont van 8 maart tot en met 22 juni 2014 de reizende expositie ‘Rembrandt in zwart-wit’. De ruim honderd originele etsen van de grote meester zijn afkomstig uit een particuliere verzameling. Nog nooit waren er in Noord-Nederland zoveel etsen Rembrandt te zien. Naast veel portretten zijn er landschappen, Bijbelse voorstellingen en genretaferelen te zien, stuk voor stuk meesterwerken op klein formaat. De bezoekers ontvangen bij binnenkomst een tablet met veel informatie over de getoonde etsen. De verzamelaar neemt de bezoeker als het ware bij de hand en vertelt over zijn passie.

Selfies
Op de tentoonstelling in het Hannemahuis is extra aandacht voor de vele portretten en tronies (karakterkoppen) die Rembrandt maakte. Al in zijn jonge jaren als schilder maakte Rembrandt gebruik van zijn eigen gezicht als model voor het bestuderen van menselijke gezichtsuitdrukkingen en emoties. De beroemde etsjes ‘Zelfportret, fronsend’ en ‘Met open mond, alsof schreeuwend’ zijn hier een goed voorbeeld van. In het uitzonderlijk mooie ‘Zelfportret, leunend op een balustrade’ geeft Rembrandt zich weer als een rijke heer en groot kunstenaar. Een soort selfies dus.

Een deel van de portretten zal in opdracht zijn gemaakt. Het eerste portret in opdracht dat Rembrandt zowel als schilderij als in de vorm van een ets weergaf, was van de Remonstrantse predikant Johannes Uytenbogaert. Heel bijzonder is dat op de tentoonstelling zowel de ets als de originele etsplaat te zien zijn.

Op de tentoonstelling zijn het prachtige portret ‘Saksia met parels in het haar’ en Rembrandts zelfportret met Saskia te zien, evenals de portretetsen van predikant Johannes Sylvius en zijn zoon Petrus Silvius. Rembrandt heeft zijn vrouw Saskia Uylenburgh meerdere keren geportretteerd in tekeningen, schilderijen en etsen. Saskia en haar familie speelden in de jaren van haar huwelijk met Rembrandt een belangrijk rol. Rembrandt werkte al vanaf 1631 samen met Saskia’s oom Hendrick van Uylenburgh. Deze had in Amsterdam een eigen atelier en kunsthandel.  Rembrandt en Saskia ontmoetten elkaar voor het eerst in Amsterdam, mogelijk bij predikant Johannes Sylvius en zijn vrouw Aeltje Uylenburgh, een volle nicht van Saskia. Op 22 juni 1634 trouwden Rembrandt en Saskia in Sint Annaparochie, de woonplaats van Saskia’s zwager en voogd Gerrit van Loo, secretaris van grietenij Het Bildt.

De in Harlingen wonende kunstenaars Joost Witte en Tieneke van Montfort tonen dat de etstechniek nog steeds levend is. Tijdens de duur van de Rembrandttentoonstelling geven zij een aantal workshops en demonstraties etsen in het Hannemahuis en is er een kleine presentatie van hun grafiek te zien.

Afbeelding: Ets met Rembrandt en Saskia uit 1640

© Nationale Recreatiegids