Komt er een einde aan ‘de grootste jaarmarkt van Nederland’?

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Jaarlijks komen er meer dan 100.000 mensen naar deze jaarmarkt. Maar door de oplopende kosten dreigt de Alphense Jaarmarkt ermee te stoppen. Het bestuur wil het geen wanhoopskreet noemen, maar benadrukt wel dat de toekomst van de jaarmarkt onzeker is. De stichting die de markt organiseert heeft besloten om dit jaar geen vergunning aan te vragen, want die zou het evenement te weinig steunen op financieel gebied, meldt Omroep West.

Bestuurslid Perry Kasbergen stelt dat er te weinig subsidie naar het evenement gaat. Volgens het bestuurslid komt de gemeente elk jaar met nieuwe eisen, waardoor het niet meer mogelijk is om een evenement van dit formaat neer te zetten. Dat betreurt hij, maar stelt dat het noodzakelijk is omdat de kosten niet meer gedekt kunnen worden.

Exacte bedragen kan of wil hij niet noemen, maar het zou gaan om enkele tienduizenden euro’s. Dat zijn onder andere kosten voor beveiliging, hekken en bewegwijzering. “Alles wordt elk jaar duurder. Financieel is het op deze manier niet meer verantwoord.”

Grens bereikt

Voorheen werden de extra kosten gedekt door de huurprijs voor een standplaats op de jaarmarkt te verhogen. Maar volgens Kasbergen is de grens nu bereikt. Er kan niet meer worden gevraagd voor een standplaats. Daarom hoopt de organisatie nu dat de gemeente ‘water bij de wijn kan doen’ en ‘inziet dat het evenement nuttig is voor de stad en inwoners’. Kasbergen heeft nog hoop, maar is niet erg positief ingesteld.

In een reactie stelt de gemeente dat er al contact is geweest tussen de verantwoordelijk wethouder en het bestuur van de stichting. Hieruit zou blijken dat de gemeente ‘er alles aan doet’ om de Jaarmarkt ook dit jaar weer door te laten gaan.