Nieuwe faunapassages verbinden natuurgebieden oostkant Utrecht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De provincie Utrecht, gemeente De Bilt, gemeente Utrecht en Utrechts Landschap hebben afspraken gemaakt over de financiering, de inrichting en het beheer van twee aan te leggen natuurverbindingen aan de oostkant van Utrecht. De zogenoemde faunapassages verbinden bestaande natuurgebieden en vergroten daardoor het leefgebied van dieren en planten. Ook dragen ze bij aan de verkeersveiligheid.

Tussen Utrecht en De Bilt ligt een mooi groengebied met landgoederen, forten van de Waterlinie en natuurgebieden. De afgelopen decennia is door verschillende partijen veel gedaan om de kwaliteit van deze groene ruimte te versterken. Natuurgebieden zijn vergroot, ecologische verbindingen ingericht, en kleinere faunapassages en wandelpaden aangelegd.

Twee natuurverbindingen
Voor twee resterende natuurbarrières aan de oostkant van Utrecht, de drukke wegen Biltse Rading en Utrechtseweg, is nu ook een oplossing gevonden. Provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en De Bilt en Utrechts Landschap hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om er voor te zorgen dat deze laatste natuurverbindingen worden gerealiseerd: een ecoduct over de Biltse Rading (tussen de Voorveldse en Voordorpse polder op het grondgebied van de gemeente Utrecht) en een ecotunnel onder de provinciale Utrechtseweg (tussen landgoed Sandwijck, fort Griftensteijn en het Rodemterrein op het grondgebied van gemeente de Bilt).

Groen leefgebied
Dankzij de aanleg van deze grote faunapassages op twee belangrijke locaties, wordt het leefgebied van dieren en planten aan de oostkant van de stad veel groter. De aaneenschakeling van groen draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Daarnaast neemt de verkeersveiligheid dankzij de aanleg van de faunapassages toe, omdat het risico van wildaanrijdingen wordt verkleind.

Eerste stap op weg naar realisering
De samenwerkingsovereenkomst, die 4 februari is ondertekend, is de eerste stap op weg naar de realisering van de beide faunapassages. Daarvoor moeten nog wel de nodige stappen worden gezet. In de overeenkomst hebben de partijen afgesproken hoe ze gezamenlijk dat traject gaan doorlopen. Een belangrijke stap daarin is de sanering van de twee benzinestations langs de Utrechtseweg. Die sanering is noodzakelijk om de ecotunnel te kunnen aanleggen; in dit dichtbebouwde gebied is dat de enige mogelijkheid om de aangrenzende natuurgebieden te verbinden. Het komende jaar wordt duidelijk of die sanering uitvoerbaar is en of de aanleg van de ecotunnel definitief mogelijk wordt. Het ecoduct over de Biltse Rading is daarvan niet afhankelijk. Dit jaar nog hoopt de gemeente Utrecht een besluit over de aanbesteding te nemen.

© Nationale Recreatiegids