AVROTROS betreurt dat vrouwen met eigen radioprijs zijn gekomen

Door ANP
2 min
AVROTROS vindt het "jammer" dat een groep vrouwelijke radiomakers een eigen alternatieve radioprijs in het leven heeft geroepen. Zij hebben dit gedaan omdat geen enkele vrouw dit jaar kans op de Radioring maakt. De radioprijs is sinds afgelopen jaar genderneutraal, maar de vrouwelijke dj's vinden de verdeling tussen mannen en vrouwen in de radiowereld "nog lang niet gelijk".

De omroep die jaarlijks de Radioring uitreikt noemt het "hun goed recht om dit initiatief te organiseren. Maar uiteraard vinden we het jammer dat de keuze voor deze genderneutrale prijs op deze manier wordt opgepakt. Het aanpassen van onze prijs is juist bedoeld voor het bevorderen van gelijkwaardigheid."

De woordvoerder van AVROTROS wijst er op dat dit tijd kost. "Wij zijn van mening dat er gekeken moet worden naar de meest favoriete en beste radiopresentator van het afgelopen jaar, ongeacht gender", zegt zij. "Vorig jaar zaten er bij de laatste zes genomineerden drie vrouwen, dit jaar zijn het vijf mannen bij de laatste vijf genomineerden. Maar het is een publieksprijs. De luisteraars hebben gestemd."

De groep vrouwen, onder leiding van dj Astrid de Jong, stelt dat "er overdag nauwelijks vrouwen te horen zijn op de populairste radiozenders. Omdat we graag aan vrouwen met ambitie willen laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om je geld te verdienen in het mooiste vak dat er is, hebben we een lijst gemaakt van honderd succesvolle radiovrouwen." Stemmen op de alternatieve prijs kan via de website radiovrouwen.nl.