Rotterdam trekt steun Gergiev Festival niet in

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
(Novum) - De gemeente Rotterdam vermindert of stopt de subsidie voor het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival niet. Over uitspraken van dirigent Valery Gergiev over de Russische wet die 'homopropaganda' onder minderjarigen verbiedt is ophef ontstaan, maar de uitspraken zouden uit hun verband zijn gerukt.

Cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) stelt in een verklaring van het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat het Gergiev-festival subsidie ontvangt vanwege de artistieke kwaliteiten. "Op basis van de informatie waarover we nu beschikken zien we geen aanleiding om die subsidie te verminderen of stop te zetten."

In een artikel in de Volkskrant van 10 september stelde Gergiev dat de Russische wet vaak verkeerd wordt begrepen, ook in Nederland. Rusland zou er volgens hem alles aan doen kinderen te beschermen tegen pedofielen. De wet zou niet gaan om homoseksualiteit, maar zijn gericht tegen pedofilie. Gergiev, een vriend van de Russische president Vladimir Poetin, wordt onder meer verweten te weinig afstand van de wet te hebben genomen.

Coalitiepartij PvdA, die veertien van de 45 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad bezet, meldde zondag dat het muziekfestival niet langer mag worden opgedragen aan de dirigent als de berichtgeving over de uitspraken klopt. Het festival kreeg dit jaar ruim 266 duizend euro van de gemeente. "Het kan niet zo zijn dat personen die fundamentele mensenrechten niet respecteren of zich krenkend uitlaten gericht op afkomst, geaardheid of levensbeschouwing, door het gemeentebestuur met gemeenschapsgeld geƫerd worden met een festival", stelde de partij in een verklaring.

Gergiev stelde vorige maand op zijn Facebook-pagina nog dat hij niemand discrimineert. De suggestie dat hij antihomowetgeving zou steunen, is volgens hem onjuist. In zijn werk gaat hij naar eigen zeggen ook uit van gelijke rechten voor alle mensen.

Orkest- en festivaldirecteur Hans Waege stelt maandag dit in al die jaren van samenwerking ook te hebben ervaren. "Onze instelling draagt de fundamentele waarden van Nederland en de West-Europese cultuur uit. Dat zullen we op onze manier blijven doen."