Gemeente Zwolle steunt brief over behoud bevrijdingsfestivals aan politiek

Door ANP
2 min
De gemeente Zwolle steunt een gezamenlijke brief aan Mark Rutte namens gemeenten waarin bevrijdingsfestivals worden gehouden. Roermond nam het initiatief voor de brief aan de demissionair premier, waarin gevraagd wordt een garantiefonds van 1 miljoen euro voor noodlijdende bevrijdingsfestivals in te stellen. Eerder dit jaar werd een motie hiervoor aangenomen.

Ook de gemeente Den Haag heeft eerder al laten weten de brief te ondersteunen. De festivals hebben eerder dit jaar al aan de bel getrokken bij Rutte. Veel van de veertien gratis bevrijdingsfestivals zijn in financiƫle problemen geraakt sinds de coronapandemie en het slechte weer van dit jaar.

Hoewel gemeenten en provincies de festivals deels steunen, is ook hulp vanuit de overheid belangrijk, menen de stichtingen. "Veel stichtingen zitten in financiƫle nood en het is maar de vraag of ze volgend jaar weer een gratis toegankelijk Bevrijdingsfestival willen en kunnen organiseren", is in de brief van Roermond te lezen.

De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen nog voor het eind van het jaar het garantiefonds in te stellen. Hiermee kunnen festivals zich verzekeren tegen slecht weer, in ruil voor een solidariteitsbijdrage.

Door: ANP