Verbod op consumentenvuurwerk in Arnhem tijdens jaarwisseling, wel vuurwerkshow

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Tijdens de jaarwisseling mag er in heel Arnhem geen vuurwerk worden afgestoken. Dat heeft de gemeenteraad in 2022 besloten. Het doel hiervan is om de veiligheid, leefbaarheid en het welzijn in Arnhem te verbeteren. Zaterdag start de campagne ‘#waardoejijhetvoor’, om meer bewustwording te creëren over de gevaren van vuurwerk voor milieu, dieren en de volksgezondheid. Wel organiseert de gemeente een ‘Oud & Nieuw feest’ op de John Frostburg, meldt gemeente Arnhem.

De gemeente heeft al een aantal onderwerpen aan het licht gebracht om het vuurwerkverbod te bekrachtigen. Zo kan vuurwerk onder andere leiden tot verwondingen, branden en schade. Daarnaast zorgt vuurwerk voor angst bij (huis)dieren. Die zijn gevoeliger voor harde geluiden dan mensen.

Ook stelt de gemeente dat zij het besluit hebben genomen om de impact op het milieu te beperken. Vuurwerk veroorzaakt luchtvervuiling door de uitstoot van schadelijke stoffen. Het inademen hiervan is ongezond en de stoffen komen uiteindelijk in de natuur terecht.

Feest op John Frostburg

Wel kunnen Arnhemmers op oudejaarsavond naar de John Frostburg voor een Oud & Nieuw feest. Die begint om 23.00 uur en om middernacht is er een vuurwerk- en lichtshow.

Het afsteken van categorie 1 vuurwerk is het hele jaar toegestaan. Daarom wordt dit niet meegenomen in het afsteekverbod.