RTL-topman Sven Sauvé verkozen tot 33e Mediapersoon van het Jaar

Door ANP
7 min
Sven Sauvé is maandag uitgeroepen tot Mediapersoon van het Jaar. De topman van RTL Nederland kreeg de prijs uitgereikt in Hilversum in Beeld & Geluid, waar de winnaar van vorig jaar Arjen Lubach ook aanwezig was. De jaarlijkse benoeming is een initiatief van mediavakblad BM.

"Het is echt een ongelooflijke eer om hier te staan. Maar ik mag hier staan dankzij de inzet van heel veel collega's, we doen het echt met elkaar", aldus de winnaar van dit jaar na de uitreiking van de award. "Toen ik hoorde dat jij het was geworden dacht ik echt 'wow, even googelen wie dit is', maar ik ben trots dat we in hetzelfde rijtje staan", grapte Lubach voordat hij de prijs overhandigde.

Sauvé is de 33e winnaar. Voordat in 2022 Lubach de prijs won waren andere bekende Nederlanders als Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek, Humberto Tan, Floortje Dessing, Linda de Mol en haar broer John de Mol winnaar van de prijs. Vorig jaar was het voor het eerst dat de prijs genderneutraal werd uitgereikt, daarvoor werd - afhankelijk van de sekse van de winnaar - de Omroepvrouw of -man van het Jaar gekozen.

Collega's

De chief executive officer van RTL Nederland dacht dat iemand van voor de schermen de prijs zou winnen, "maar uiteindelijk hebben ze voor mij gekozen". "Maar", voegt hij ook nog toe. "Ik mag hem ontvangen de prijs, maar het is echt een compliment aan alle collega's met wie we dit samen doen. Ik vind het toch wel belangrijk om dat te blijven benadrukken."

Eén van die collega's is Peter van der Vorst, die als programmadirecteur deel uitmaakt van zijn directieteam. "We zijn met heel RTL trots dat Sven deze prijs gewonnen heeft", reageert hij. "Omdat hij leiding geeft aan ons allemaal en alles op een hele steady manier bij elkaar weet te brengen en te houden. En het is een heel positief mens, hij weet mensen te enthousiasmeren en dat straalt door in het hele bedrijf."

Betere cijfers

Gevraagd naar zijn kwaliteiten, wijst Sauvé eerst ook weer vooral naar anderen. "Waar ik ongelooflijk trots op ben is het team aan mensen dat ik om mij heen heb verzameld", zegt hij. "Je moet niet meer denken in dit soort posities dat je zelf alle kennis hebt, je hebt echt overal experts nodig die gaan helpen om je bedrijf binnen al die dynamiek overeind te houden en de juiste strategie met elkaar te bepalen. Ik stel een team samen met op alle plekken mensen die beter zijn in hun functie dan ik."

Toch doet Sauvé nog meer dan dat, zegt Van der Vorst. "Als er een probleem is, dan stapt hij er ook in en lossen we het samen op. We hebben natuurlijk best wel veel dingen meegemaakt de afgelopen jaren, met The Voice, de moord op Peter R. de Vries, natuurlijk ook Boulevard dat weg moest uit Amsterdam en bedreigd werd. Dat zijn hele heftige dingen, een fusie die niet doorging waar heel veel tijd in is gaan zitten, dat zijn allemaal momenten waarbij Sven achter je of naast je gaat staan."

Maar er waren ook successen onder zijn leiding. Sven Sauvé werkte achtereenvolgens voor Talpa en Eyeworks, voordat hij in 2007 in dienst kwam bij RTL. Tien jaar later werd hij CEO, waarmee hij het bedrijf een nieuwe fase in moest loodsen. Hoewel de fusie met Talpa Network onder zijn leiding niet doorging, boekte RTL Nederland wel steeds betere jaarcijfers en liet de eigen streamingdienst Videoland een stijging in de abonnees zien.