Leids museum koopt Cypriotisch beeld voor twee ton

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft voor tweehonderdduizend euro een kalkstenen mannenportret uit de vijfde eeuw voor Christus gekocht. Het beeldhouwwerk uit Cyprus is van zeldzaam hoge kwaliteit, laat het museum donderdag weten.

Het beeld is voorlopig te bewonderen in de centrale hal van het museum en krijgt in 2015 een prominente plek in de te vernieuwen Griekse afdeling. Het hoofd maakte ooit deel uit van een levensgroot staand beeld. Waarschijnlijk stond het opgesteld bij een tempel of heiligdom.

Cyprus stond in de vijfde eeuw voor Christus onder bewind van de Perzen, die ook hun beeldtaal meenamen naar het eiland. Naast de typisch Griekse stijlkenmerken zoals de amandelvormige ogen en glimlachende mond, heeft het beeld dan ook een gestileerde golvende baard en een kapsel volgens de toenmalige mode van het Perzische hof.

Van Griekse archaïsche beeldhouwkunst uit de zesde en vijfde eeuw voor Christus zijn binnen Europa alleen voorbeelden van vergelijkbare kwaliteit te vinden in de collecties van het British Museum en het Louvre.

Het beeld kwam in de jaren zestig van de negentiende eeuw terecht in het Louvre en werd in 1870 geschonken aan een Franse architect die had geholpen bij de restauratie van het Louvre. Zijn nabestaanden boden het kunstwerk in 2003 aan om te laten veilen.

De Vereniging Rembrandt droeg tachtigduizend euro van het aankoopbedrag bij, de Bankgiro Loterij zestigduizend. De overige zestigduizend euro financiert het museum uit eigen middelen.