Water, riet en agrariërs in de Bethunepolder

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In de Bethunepolder wordt nieuwe natte natuur aangelegd. Bepaalde delen worden ingericht als moerasnatuur en andere delen als bloemrijk grasland. Daartussen blijft agrarisch en particulier bezit ongemoeid. De Bethunepolder wordt hierdoor een bijzondere plek waar overheden met bewoners en andere partijen ruimte geven aan water, natuur en agrarische ondernemingen.

De polder maakt onderdeel uit van het Natura2000-gebied Oostelijke Vechtplassen en ligt even ten noorden van de stad Utrecht. Als de inrichting klaar is, gaat het waterpeil omhoog. Zo ontstaat een nattere ecologische verbinding tussen de Loosdrechtse Plassen, de Molenpolder en de Tienhovense Plassen. De maatregelen leiden ook tot het terugdringen van kwel, waardoor verdere verdroging van het Noorderpark wordt tegengegaan. De inrichting van het gebied moet eind 2014 klaar zijn.

Voldoening
Bestuurders van de betrokken partijen hebben, onder leiding van gedeputeerde Bart Krol, op 20 november het gebied bezocht. Samen met een vertegenwoordiging van de bewoners hebben zij het uitgevoerde werk bekeken. Jarenlange overleg is er aan vooraf gegaan. Wanneer dan eindelijk de graafmachines draaien, is er de voldoening dat het gelukt is om er met elkaar uit te komen.

Uitvoering
De Dienst Landelijk Gebied voert de inrichting nu uit. Ook tijdens de inrichting zijn de bewoners betrokken. In de polder blijven twee agrariërs actief. Zij gaan de bloemrijke graslanden van Staatsbosbeheer en de gemeente Amsterdam beheren. De bewoners gaan ook zelf de vogeltellingen uitvoeren.

Waterkwaliteit
Bijzonder aan deze polder is dat het water dat eruit wordt weggepompt, wordt gebruikt voor de drinkwatervoorziening van Amsterdam. De kwaliteit van het water is prima en wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De natuurontwikkeling die nu wordt ingezet draagt bij aan een goede waterkwaliteit.

© Nationale Recreatiegids