Amsterdam in teken van MTV EMA

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - Amsterdam staat de komende dagen volledig in het teken van de MTV Europe Music Awards (EMA). De stad is enkele dagen het centrum van de internationale popmuziek. Verschillende wereldsterren wonen de uitreiking zondag in de Ziggo Dome bij.

Amsterdam wilde de awardshow eigenlijk al eerder naar Nederland halen, maar dat lukte niet omdat er geen geschikte locatie in de stad was. Gesprekken met MTV leverden dan ook niets op. Toen vorig jaar zomer de Ziggo Dome werd geopend, werd opnieuw bekeken om de EMA te organiseren.

Vorig jaar november kreeg Amsterdam groen licht van MTV, mits de gemeente zelf ook een financiƫle bijdrage deed. Het college besloot daarop twee ton vrij te maken uit het evenementenpotje. Het totale budget voor de show bedraagt ongeveer tien miljoen euro.

Amsterdam verwacht dat de show behoorlijk wat oplevert voor de middenstand. Zo nam MTV in 2011 in Belfast alleen al achtduizend hotelovernachtingen af voor crew, artiesten en vips. Daar bovenop komen volgens de gemeente nog een paar duizend extra hotelovernachtingen van bezoekers en andere genodigden.

De EMA werden overigens een keer eerder op Nederlandse bodem uitgereikt. Dat gebeurde in 1997 in de Ahoy in Rotterdam. Toen traden onder meer U2, Backstreet Boys en de Spice Girls op. Zondag is er op het podium van de Ziggo Dome plaats voor onder anderen Katy Perry, Miley Cyrus en Robin Thicke.

Voorafgaand aan de prijzenregen vindt vanaf woensdag de MTV Music Week plaats. Onder meer The Killers en Russell Brand treden op in aanloop naar de EMA.