Museumnacht beklinkt samenwerking musea

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - De veertiende editie van de Museumnacht in Amsterdam heeft het beoogde doel volgens de organisatie bereikt: het verbinden van jongeren met musea en musea onderling. Van de dertigduizend bezoekers was 77 procent tussen de 18 en 35 jaar.

De avond ging van start met de gelijktijdige vertoning van de film Nachtlicht in het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Van Gogh Museum. Die musea waren voor het eerst in vele jaren alle drie open tijdens de nacht. De film van Marleen Özgür en Emmanuel Adjei werd live muzikaal begeleid door Young Slagwerk Den Haag.

Het was dit jaar vooral druk bij het Allard Pierson Museum, waar bezoekers kunst konden aanraken tijdens het programmaonderdeel Please Do Touch. Ook in de Hermitage en fotomuseum Huis Marseille liep het storm. Bezoekers konden verder relaxen met massages, meditaties en theeceremonies in de Nieuwe Kerk of het knuffelhormoon oxytocine inhaleren in wetenschapsmuseum NEMO.

Het evenement, met vier nieuwe locaties, was dit jaar in recordtempo uitverkocht. Voor het tweede jaar konden bezoekers gebruikmaken van de Museumnacht App. Die gaf inzicht in de drukte bij een aantal musea, maar kon ook worden gebruikt om foto's te uploaden. Honderden mensen hebben dat gedaan.

Het project Nachtmuziek werd voor het eerst georganiseerd. Drie musea hadden afgelopen zomer hun collectie beschikbaar gesteld om jonge muzikanten te inspireren. Muzikanten brachten hun track tijdens de Museumnacht ten gehore. Zo was de Nachtdienst in het Amsterdam Museum te horen, Pien Feith in de Hermitage en Cata.Pirata in het Stedelijk Museum.