Kermis Weert was één groot feest

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
De grootste, goedkoopste en gezelligste kermis van Limburg werd woensdagavond afgesloten met een prachtig vuurwerk. Zes zonovergoten dagen zorgden voor heerlijk kermisweer en optimale sfeer. Het was iets drukker dan vorig jaar, tussen de 800.000 en 900.000 bezoekers genoten van zo’n 140 attracties op de zeven kermispleinen in de Groenste stad van Europa.

De kermisexploitanten zijn tevreden over het verloop van de kermis. Zij hebben hun omzet van vorig jaar geëvenaard en deels zelf overtroffen. Weert blijft een zeer aantrekkelijke stad voor de kermisexploitanten. Het publiek genoot iedere dag met volle teugen, en velen kijken al uit naar de kermis in 2014 als Weert het 600 jaar stad viert.

Traditie en cultuur
De traditionele kermismis werd zeer druk bezocht. De hele baan van de botsauto’s, die mooi was aangekleed voor de kerkdienst, zat vol met kerkgangers omringd door de Stadsschötte St. Catharina, tientallen draaiorgeldraaiers en vele belangstellenden. De moderne versie van Antje van de Statie deelde na afloop Weerter vlaaitjes uit aan het publiek. Het geheel leverde een prachtig beeld op van het naadloos samengaan van tradities en cultuur. Ook de expositie met miniatuurkermissen in museum Jacob van Horne trok veel bezoekers.

Stadsdraaiorgelspeler
Dave Saes ontving aan het einde van de kermismis van wethouder Harry Coolen de eretitel ‘Stadsdraaiorgelspeler’ met een medaille en oorkonde. Dave luistert met zijn draaiorgel al 25 jaar lang vele evenementen en festiviteiten op, zoals de Weerter kermis en de kermismis.

Groene dinsdag smaakt naar meer
Ter gelegenheid van het behalen van de titel ‘Groenste Stad van Europa’ vierde Weert tijdens de kermis ‘Groene dinsdag’. De kermis hulde voor een dag in het groen en bezoekers beleefden diverse acties.
 
In de Langstraat werd een podium volledig in het groen aangekleed. Kermisbezoekers die in het groen gekleed naar de stad kwamen ontvingen nadat zij op de foto werden gezet elk vier kermispenningen. Ruim 300 bezoekers werden gefotografeerd, een selectie hiervan is te zien op www.facebook.com/metonsinweert.
 
Een jury bestaande uit wethouder Harrie Litjens, centrummanager Sonja Blok en Weerter couturier Tejo Cardinaal boog zich over de genomineerde groene bezoekers om te bepalen wie de mooist verklede groene bezoeker was. De zusjes Lisanne en Jasmijn Wetemans wonnen de hoofdprijs, een ballonvlucht voor twee personen.
 
Ook kermisattracties en lokale horeca waren in het groen gehuld. Attracties waren versierd met grote groene ballonnen en personeel was gehuld in groene shirts.
In het groen geklede leden van dansschool The Big Experience gaven dansvoorstellingen. En er liepen opvallende groene steltlopers over de kermispleinen. Kermisdinsdag kende meer bezoekers dan andere jaren.
 
Veiligheid
De kermis is voor de politie dit jaar bijzonder rustig verlopen. Er waren slechts twee aanhoudingen voor kleine overtredingen.

Website
Teruglijken op de kermis van Weert? Bekijk de website www.kermisweert.nl. Daar is alles te vinden over de kermis en ook bijzondere kermisfoto’s, -filmpjes en -verhalen. Of volg de kermis op twitter via @kermisweert of op facebook via www.facebook.com/kermisweert.

© Nationale Recreatiegids