Voltooiing restauratie Oude Kerk gevierd met diner

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - De restauratie van de Oude Kerk in Amsterdam wordt feestelijk afgesloten met een 'monumentaal diner' voor achthonderd personen. Aan twintig meter lange tafels die op 13 september in de kerk worden neergezet, worden onder meer bewindslieden, ondernemers en buurtbewoners van de kerk aan het Oudekerksplein verwacht.

De restauratie van de Oude Kerk, het oudste gebouw in Amsterdam, heeft in een aantal fasen plaatsgevonden. De financiering ervan startte al in 1938 met een gift van koningin Wilhelmina. Het laatste restauratietraject is sinds 2006 uitgevoerd in vier fases. Daarin werd onder meer de zerkenvloer hersteld, waarbij de ondergrond werd verbeterd en het zand gestabiliseerd, waarna de zerken werden teruggeplaatst. Ook werd een aantal bijgebouwen opgeknapt.

Tijdens het diner worden de gasten vermaakt door sprekers, muziek en film. Kaartjes voor het etentje kunnen via de website van de kerk worden gekocht. De opbrengst van het diner gaat overigens regelrecht naar de volgende restauratie: ook het achttiende-eeuwse stadsorgel in de kerk is dringend aan vernieuwing toe.

De kerk in het Wallengebied werd gesticht door vissers. Rond het jaar 1300 werd een stenen gebouw neergezet. In de Oude Kerk worden tegenwoordig niet alleen kerkdiensten gehouden. Het gebouw doet ook dienst als concertzaal, trouwlocatie en expositie- en ontvangstruimte.