Rivierkunstwerk Christo mogelijk in 2014

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum/AP) - DENVER -Kunstenaar Christo mag zijn plan om grote doeken over de rivier de Arkansas te spannen mogelijk in 2014 uitvoeren. De in Bulgarije geboren landschapskunstenaar wil 9,5 kilometer zilverkleurige panelen, verdeeld over een afstand van 68 kilometer, boven de rivier in de staat Colorado hangen.

Federale autoriteiten in de Verenigde Staten presenteerden donderdag aangepaste plannen, op basis van een onderzoek naar de milieugevolgen van het werk Over the River. In het nieuwe plan staan maatregelen om wilde dieren en de natuur in de omgeving te ontzien.

Naar verwachting wordt dit najaar beslist of het project mag worden uitgevoerd. Volgens Christois het de eerste keer dat voor een kunstproject onderzoek werd gedaan naar de schade voor het milieu.

In Colorado zelf nemen de bezwaren tegen het project toe. Natuurbeschermingsorganisaties schreven een protestbrief waarin ze waarschuwen voor de schadelijke gevolgen voor dikhoornschapen. Twee vliegvisbedrijven en een actiegroep genaamd Rags Over the Arkansas stapten deze week naar de rechter in een poging het project tegen te houden.

Het kunstwerk kost naarschatting vijftig miljoen dollar, bijna 35 miljoen euro. De 76-jarige Christo Vladimirov Javacheff wil het bekostigen door de verkoop van zijnontwerpen en andere werken. Hij maakte het concept voor Over the River al in 1992.