Cultuursector pleit tegen bezuinigingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Den Haag (ANP) - Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de bezuinigingen op kunst en cultuur hebben vertegenwoordigers uit deze sector vrijdag vurig gepleit tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet.

Actrice Halina Reijn wond zich tijdens de zitting op over de houding van de politiek. ''Ze doen belachelijk lompe uitspraken die ons imago besmeuren'', zei Van Reijn.

De actrice benadrukte dat in het buitenland de rode loper wordt uitgerold voor Nederlandse kunstenaars. ''Het is toch ongelooflijk dom om deze sector kapot te maken.''

Kunsten '92, Vereniging voor kunst, cultuur en erfgoed, bood tijdens de hoorzitting een cultureel gedoogakkoord aan. In dit gedoogakkoord is een aantal scenario's doorberekend die volgens de vereniging laten zien dat de kunstsector voor een onmogelijke bezuinigingsopdracht staat.

Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur. Dit is 20 procent van het hele huidige budget. Volgens Kunsten '92 neemt het kabinet met een blinddoek om en een bijl in de hand de siertuin te grazen.

Kleine instellingen

De vereniging vreest dat er door de bezuinigingen veel kleine instellingen verdwijnen en musea de deuren moeten sluiten.

Kunsten '92 wil dat de hele kunst- en cultuurwereld de handen ineenslaat en gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een proportionele bezuiniging op kunst en cultuur.

Marc van Warmerdam, film- en theaterproducent, is tegen de voorgenomen bezuinigen. ''Maar er valt nog wel iets te halen. We kunnen scherper kijken naar effectiviteit en kaartverkoop bijvoorbeeld."

Hard gewerkt

Henri van Broeren, directeur van Limburgs Symphonieorkest, bestreed het beeld dat kunstenaars niet hard werken. ''Een topmuzikant die al jaren speelt in een goed orkest verdient 1926 euro netto. Er wordt hard gewerkt voor weinig geld", aldus Van Broeren.

Het kabinet wil de btw op theater- en concertkaartjes verhogen van 6 naar 19 procent. Hierdoor worden kaartjes een stuk duurder en de sector vreest dat het publiek niet bereid is een hogere prijs te betalen voor kunst.

Lowlands

Erik van Eerdenburg van het festival Lowlands toonde zich strijdvaardig. ''Hoe kun je ondernemerschap eisen als je de btw verhoogt?" Van Eerdenburg overweegt zijn festival een circus te noemen om zo onder het verhoogde btw uit te komen.

''Ik heb nog kaartjes achter de hand die zal ik verkopen en daarmee hoop ik een rechtszaak uit te lokken", aldus Van Eerdenburg.